proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar een nieuwe toedieningsvorm van een bestaand geneesmiddel bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Deel A.

man 30 - 85 jaar vergoeding Vergoeding € 878,-

onderzoeksdagen
 
4 onderzoeksdagen

terug komen
 
 0 keer terugkomen

Direct aanmelden


Deelnemerscategorie:

 • Mannen en vrouwen met de ziekte van Parkinson
 • Tussen de 30 en 85 jaar
 • Die bekend zijn met OFF momenten

Het onderzoek:

Veel mensen met de ziekte van Parkinson gebruiken medicijnen om symptomen zoals traagheid, stijfheid en trillen te onderdrukken. Deze medicijnen dienen meerdere keren per dag ingenomen te worden om een blijvend effect te houden. Toch ervaren veel mensen, bijvoorbeeld vlak voor een nieuwe dosering, een verergering van hun Parkinson symptomen. Zo’n moment van verergering van klachten noemen wij een OFF periode.

In dit onderzoek wordt een nieuwe toedieningsvorm van apomorfine onderzocht. Apomorfine wordt gebruikt om een OFF periode te overbruggen en is bedoeld als aanvulling op de dagelijkse Parkinson medicatie, maar vervangt deze niet. Nu wordt apomorfine toegediend door het middel te injecteren onder de huid. Er zitten echter nadelen aan deze manier van toedienen. Vaak injecteren kan onder andere leiden tot verhardingen en pijn op de prikplaats. De nieuwe toedieningsvorm heeft deze nadelen niet omdat het een spray is waarmee de apomorfine op de binnenkant van de wang wordt gespoten (hierna spray genoemd). Een spray is voor patiënten met een OFF periode waarschijnlijk makkelijker te gebruiken en kan in het openbaar gebruikt worden zonder dat mensen doorhebben dat medicatie wordt ingenomen.

Het doel van dit deel van het onderzoek (deel A) is uitzoeken hoe veilig de nieuwe toedieningsvorm is en hoe het lichaam het middel opneemt en verwerkt bij mensen met de ziekte van Parkinson. Dit wordt vergeleken met de veiligheid en opname van een apomorfine injectie onder de huid. Binnen het onderzoek krijgt iedereen één keer de injectie en drie keer de spray.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek bestaat uit:

 • 4 losse studiedagen (duur: 7 uur)
 • Innemen van thuismedicatie (6 dagen)
 • Telefonische nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Parkinson Onderzoek

  Groep 1

  Studiedagen
  di 25 mei
  vr 28 mei
  di 15 juni
  vr 18 juni
  Telefonische nakeuring
  za 26 juni

  Groep 2

  Studiedagen
  wo 26 mei
  za 29 mei
  wo 16 juni
  za 19 juni
  Telefonische nakeuring
  zo 27 juni

  Groep 3

  Studiedagen
  do 27 mei
  zo 30 mei
  do 17 juni
  zo 20 juni
  Telefonische nakeuring
  ma 28 juni

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de keuring en de andere bezoeken. Tijdens uw verblijf op het CHDR is alcohol in zijn geheel niet toegestaan. Op andere momenten tijdens het onderzoek mag u dagelijks niet meer dan 2 eenheden alcohol drinken.
 • Roken: in het CHDR gebouw is roken (met of zonder nicotine) niet toegestaan. Als u meer dan 10 sigaretten per dag rookt, kunt u niet aan het onderzoek deelnemen.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 1 week voor de keuring en een 1 week voor ieder bezoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom ook vermeden te worden.
 • Geneesmiddelen: in overleg met de onderzoeker.
 • Intensieve fysieke inspanningen: zware lichamelijke activiteiten, zoals zware dingen tillen, gewicht- of conditietraining, zijn niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring en elk bezoek. Normale activiteiten, zoals fysio- of ergotherapie, wandelen, zwemmen, etc. zijn wel toegestaan.
 • Dagritme: het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek goed uitgerust bent. Daarom wordt geadviseerd om bijvoorbeeld niet in nachtdiensten te werken en niet heel laat naar bed te gaan kort voor de studie begint.
 • Zwangerschap en anticonceptie: vrouwen die zwanger zijn of willen worden en vrouwen die borstvoeding geven mogen niet aan het onderzoek deelnemen. Een betrouwbare vorm van anticonceptie is voor mannen en vrouwen verplicht tot 90 dagen na de laatste toediening van het onderzoeksmiddel, behalve als u gesteriliseerd of postmenopauzaal bent.
 • Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling wordt u getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (u ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie).  Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 878,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis).

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld uw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.