proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van infectieziekten. Deel A. 

man 18 - 55 jaar        
onderzoeksdagen 2 x 3 onderzoeksdagen
terug komen 4 keer terugkomen
vergoeding Vergoeding € 1.832,-

 

 

Direct aanmelden

 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen tussen de 18-55 jaar
 • Licht huidtype (Type I, II of III)
 • Geen medicatie gebruiken.

Het onderzoek:

Het doel van het onderzoek is om nieuwe behandelingsmethoden te vinden voor sepsis. Sepsis is een heftige reactie van het lichaam op bepaalde infecties zoals een long- of blaasontsteking. Dit ziektebeeld ontstaat vaak bij infecties veroorzaakt door een bacterie. Eerder is dit middel onderzocht als behandeling van malaria en voor een vorm van bloedarmoede.  

Het onderzoeksmiddel is een antistollingsmiddel dat al wordt toegepast in bijvoorbeeld het voorkomen of behandelen van trombose (een bloedpropje in een slagader in het been). Het is bekend van antistollingsmiddelen dat zij ook kunnen werken tegen infecties. Het doel is om de ontstekingsremmende waarde van een antistollingsmiddel in kaart te brengen. Dit deel van het onderzoek bestudeert welk effect het onderzoeksmiddel heeft op een ontstekingsreactie door een injectie in de huid en door een injectie in een bloedvat. De werking van het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel.  

Tijdens het onderzoek wordt maximaal 4 keer een blaar van maximaal 10mm groot getrokken door een vacuümpomp op de huid te zetten. De blaren worden getrokken op de onderarmen. 

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • 2 studieperioden van 3 dagen en 2 nachten
 • 3 korte bezoeken
 • Nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Ontstekingsremmer Onderzoek. Deel A

  Groep 2

  Studieperiode 1
  ma 13 dec 18.00 uur t/m
  wo 15 dec 15.00 uur

  Terugkombezoek
  do 16 dec
  wo 22 dec

  Studieperiode 2
  ma 27 dec 18.00 uur t/m
  wo 29 dec 15.00 uur

  Terugkombezoek
  do 30 dec

  Nakeuring 
  wo 5 jan

   

  Groep 3

  Studieperiode 1
  ma 20 dec 18.00 uur t/m
  wo 22 dec 15.00 uur

  Terugkombezoek
  do 23 dec
  wo 29 dec

  Studieperiode 2
  ma 3 jan 18.00 uur t/m
  wo 5 jan 15.00 uur

  Terugkombezoek
  do 6 jan

  Nakeuring 
  wo 12 jan

   

  Groep 4

  Studieperiode 1
  di 28 dec 18.00 uur t/m
  do 30 dec 15.00 uur

  Terugkombezoek
  vr 31 dec
  do 6 jan

  Studieperiode 2
  di 11 jan 18.00 uur t/m
  do 13 jan 15.00 uur

  Terugkombezoek
  vr 14 jan

  Nakeuring 
  do 20 jan

   

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring, 24 uur voor elke onderzoeksdag en gedurende het verblijf bij het CHDR. Op andere momenten in het onderzoek is het niet toegestaan om meer dan 2 eenheden alcohol  per dag te nuttigen. 
 • Roken: roken is niet toegestaan vanaf de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek. Daarnaast mogen vrijwilligers voorafgaand aan het onderzoek niet meer dan 6 sigaretten per dag roken.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen.  Vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek mag je niet meer dan 8 cafeïne houdende producten per dag nuttigen. Daarnaast is het vanaf 24 uur voor de keuring en 24 uur voor de eerste toediening van het onderzoeksmiddel tot het einde van het verblijf bij het CHDR niet toegestaan om cafeïne houdende producten te nuttigen. 
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de keuring tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom tijdens het onderzoek vermeden te worden. Dit geldt ook voor het ‘passief meeroken van cannabis’.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek.  Geneesmiddelen op recept zijn niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de start van het onderzoek. 
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 voor de medische keuring en 48 uur voor elk bezoek.
 • Anticonceptie: betrouwbare vorm van anticonceptie tot 3 maanden na de laatste toediening van het onderzoeksmiddel. 
 • Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling word je getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (je ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR. Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.832,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis).

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld jouw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.