proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de werking van een bestaand geneesmiddel op ontstekingen aan de huid. Deel A.

man vrouw 18 - 45 jaar vergoeding Vergoeding € 1.519,-

 
 

Deelnemerscategorie:

Voor dit onderzoek zoeken wij gezonde vrijwilligers tussen de 18 en 45 jaar met een licht huidtype (type I of II), die geen medicatie gebruiken.

Het onderzoek:

In dit onderzoek onderzoeken we 2 geregistreerde geneesmiddelen.

Prednisolon
Prednisolon is een middel dat het afweersysteem onderdrukt en wordt daarom gebruikt bij ziekten waarbij het afweersysteem ontregeld is, bijvoorbeeld reuma en de ziekte van Crohn (chronische darmziekte).

Imiquimod
Imiquimod crème (Aldara®) zet het afweersysteem aan tot het opruimen van nieuw gevormde cellen en wordt daarom gebruikt als behandeling voor onder andere basaalcelcarcinoom (een vorm van huidkanker) en actinische keratosen (zon beschadiging van de huid) Imiquimod crème heeft een bijwerking; het kan zorgen voor ontsteking van de huid.

Het doel van dit onderzoek is uitzoeken of de bijwerking van Imiquimod (ontsteking van de huid) kan worden voorkomen wanneer we prednisolon (in vloeibare vorm) drinken.
Dit is belangrijk om te weten voor de ontwikkeling van toekomstige geneesmiddelen die ontsteking kunnen remmen. Daarnaast willen we met dit onderzoek te weten komen of het voor patiënten, die een verminderde functie van het afweersysteem hebben doordat zij behandeld worden met prednison, zinvol is om behandeld te worden met imiquimod.

Tijdens het onderzoek zal er 3x een huidbiopt worden afgenomen. Een biopt is het afnemen van een stukje weefsel, in dit geval een stukje van de huid van 3 mm. Verder zal er tijdens dit onderzoek ook 3 maal een blaar worden getrokken.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur).

Het onderzoek:

 • 5 aaneengesloten studiedagen. Elke studiedag kom je 2x naar het CHDR, je hebt een ochtend- en een avondbezoek.
 • 3 terugkommomenten
 • Nakeuring

Bekijk hier de planning voor groep 5 en 6.

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan gedurende het verblijf op het CHDR.
 • Roken: roken is niet toegestaan tijdens het verblijf op het CHDR.
 • Drugs: niet toegestaan gedurende de looptijd van het onderzoek.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan gedurende de gehele onderzoeksperiode.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 voor medische keuring en gedurende het onderzoek.
 • Blootstelling van de rug aan hoge doses UV-straling (zonnebaden, zonnebank) is niet toegestaan vanaf 3 weken voor start onderzoek.
 • De imiquimod crème wordt aangebracht met speciale pleisters die dagelijks vervangen worden. Deze pleisters mogen niet nat worden. Dit betekent dat wanneer je doucht, je moet zorgen dat de rug niet nat wordt.
 • Anticonceptie: betrouwbare vorm van anticonceptie vereist.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.519,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). Reiskosten voor het informatiegesprek worden alleen vergoed als de medische keuring bezocht wordt.

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld jouw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.