Een onderzoek naar het meermaals opwekken van een afweerreactie.

6 onderzoeksdagen

1 terugkomdag

€ 3.232,-

WIJ ZOEKEN

HET ONDERZOEK

Om het effect van nieuwe middelen te onderzoeken wordt er soms gebruik gemaakt van een zogenoemde LPS challenge. LPS (lipopolysaccharide) is een deel van een bacterie en is in meerdere studies op het CHDR veilig gebruikt om een afweerreactie op te wekken. In deze eerdere studies werd LPS altijd toegediend op één tijdspunt. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken wat de reactie van de huid is na het herhaaldelijk toedienen van LPS. Hierdoor kan het LPS-model verder worden ontwikkeld. In de toekomst zou het model gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld het effect van verschillende doseringen van een ontstekingsremmend middel op de huidreactie te onderzoeken door LPS op verschillende tijdspunten te injecteren. 

Tijdens het onderzoek worden er in totaal 7 injecties LPS toegediend verspreid over meerdere dagen; 1 maal op de onderarm en 6 maal op de rug. Daarnaast worden er in totaal 6 blaren (2 blaren per studieperiode) van 10mm op de rug gemaakt door een vacuümpomp op de huid te zetten. Het blaarvocht wordt onderzocht op ontstekingscellen en ontstekingseiwitten. 

In dit onderzoek wordt geen onderzoeksmiddel toegediend. 

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

 

Het onderzoek:

 • 3 studieperioden van 2 dagen en 1 nacht
 • Nakeuring

Groep 3

Studieperiode 1
ma 8 jan 08.00 uur t/m
di 9 jan 12.00 uur

Studieperiode 2
ma 22  jan 08.00 uur t/m
di 23 jan 12.00 uur

Studieperiode 3
ma 6 feb 08.00 uur t/m
di 7 feb 12.00 uur

Nakeuring
di 13 feb 13.30 uur

Groep 4

Studieperiode 1
di 9 jan 08.00 uur t/m
wo 10 jan 12.00 uur

Studieperiode 2
di 23 jan 08.00 uur t/m
wo 24 jan 12.00 uur

Studieperiode 3
di 6 feb 08.00 uur t/m
wo 7 feb 12.00 uur

Nakeuring
wo 14 feb 13.30 uur

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor elk bezoek aan het CHDR en gedurende het verblijf op het CHDR. Hierbuiten mag niet meer dan gemiddeld 5 alcoholeenheden per dag worden gebruikt tijdens het onderzoek.
 • Roken: niet toegestaan vanaf de medische keuring tot en met de nakeuring. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten en nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de medische keuring tot en met de nakeuring.
 • Geneesmiddelen:niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring. Dit geldt ook voor homeopathische middelen, natuurgeneesmiddelen, vitaminen en geneesmiddelen van de drogist. Topische medicatie die wordt gebruikt op de bovenrug en onderarm is niet toegestaan vanaf 30 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring. Voor vaccinaties geldt vanaf 4 weken voor de start van het onderzoek tot en met de nakeuring niet toegestaan.  
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor elk bezoek aan het CHDR en gedurende het verblijf op het CHDR.
 • Blootstelling van de rug aan hoge doses UV-straling (zonnebaden, zonnebank) is niet toegestaan vanaf 3 weken voor de medische keuring en vanaf 3 weken voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring.
 • Anticonceptie: vrouwen gebruik een betrouwbare vorm van anticonceptie.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 3.232,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN