HET ONDERZOEK
Het doel van het onderzoek is om de veiligheid van een nieuw onderzoeksmiddel voor de behandeling van depressie te onderzoeken. Momenteel helpen de beschikbare standaardmedicijnen voor de behandeling van depressie niet voor iedereen. Zo slaat bij twee van de drie depressieve patiënten de medicatie bij een eerste behandeling onvoldoende aan. Een ander nadeel van deze medicijnen is dat het weken tot maanden duurt voordat ze beginnen te werken.
Een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van een depressie, is het verlies van verbindingen tussen hersencellen. Er wordt verwacht dat het onderzoeksmiddel zal werken door verbindingen tussen cellen in de hersenen te versterken of te vervangen.
In dit deel van de studie zal worden gekeken naar de invloed van voedsel op de opname van het onderzoeksmiddel. We vergelijken het effect van het onderzoeksmiddel wanneer het wordt toegediend op een lege maag met wanneer het wordt toegediend na het nuttigen van een maaltijd (gevoede toestand).
PLANNING
Voorafgaand aan het onderzoek:
- Informatiegesprek (duur: 1 uur)
- Medische keuring (duur: 1 uur)
Het onderzoek:
- 2 studieperioden van 5 dagen en 4 nachten
- Korte belafspraak
- Nakeuring
Bijzondere omstandigheden
- Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring, vanaf 24 uur voor de onderzoeksdagen en gedurende het verblijf op het CHDR.
- Niet roken: roken heeft een bekende invloed op de metingen. Roken is niet toegestaan vanaf de medische keuring tot en met de nakeuring. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten of nicotinepleisters niet toegestaan.
- Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring. Vanaf 30 dagen voor de eerste onderzoeksdag mag je maximaal 5 eenheden nuttigen per dag.
- Grapefruit(sap), Sevilla sinaasappels, bitter lemon en tonic: je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring.
- Drugs: niet toegestaan vanaf 3 weken voor de medische keuring tot en met de nakeuring. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag, dit geldt ook voor ‘passief meeroken van cannabis’.
- Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring.
- Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 voor elke onderzoeksdag en gedurende het verblijf op het CHDR.
- UV-straling: blootstelling aan hoge doses UV-straling (zonnebaden, zonnebank) is niet toegestaan tijdens het onderzoek.
- Anticonceptie: mannen gebruiken een dubbele barrière anticonceptie (pil of spiraal en een condoom met zaaddodende pasta, geheelonthouding) tot en met 90 dagen na het einde van het onderzoek. Vrouwen zijn postmenopauzaal of gesteriliseerd.
Vergoeding
Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 2.679,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km).
Algemene informatie
Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)
Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.
HEB JE NOG VRAGEN?
Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.
Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.