Een onderzoek naar de ontstekingsreactie van de huid na UV-B straling bij gezonde vrijwilligers en CLE patiënten

1 onderzoeksdag

4 terugkomdagen

€ 2.565,-

WIJ ZOEKEN

HET ONDERZOEK

Cutane lupus erythematosus (CLE) is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt. Het is een zeldzame ziekte waar nog weinig over bekend is. Een typisch kenmerk van CLE is dat er ontstekingen in de huid kunnen ontstaan bij blootstelling aan zonlicht (UV-B straling). In deze studie wordt gekeken of we bij gezonde vrijwilligers kenmerken van de ziekte kunnen nabootsen door middel van het bestralen van de huid met UV-B straling. Dit zullen we ook doen bij CLE-patiënten. Met deze informatie kunnen we een model ontwikkelen waarmee in toekomstig onderzoek nieuwe geneesmiddelen getest kunnen worden. Naast onderzoek naar kenmerken van de ziekte CLE na UV-B verbranding zullen wij ook de algemene ontstekingsreactie van de huid bestuderen.

Tijdens het onderzoek worden er 5 huidbiopten afgenomen van de bovenrug. Een biopt is het afnemen van een stukje weefsel, in dit geval een stukje huid ter grootte van ongeveer 4 mm.

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)
 • UV-B bestraling (duur: 1 uur)
 • Kort terugkommoment (duur: 30 min)

 

Het onderzoek:

 • 4 losse bezoeken (duur: 1x 8 uur, 3x 1-2 uur)
 • Nakeuring

Groep 5

Onderzoeksdag
ma 20 nov 8.30 ‐ 16.30 uur

Terugkombezoek
di 21 nov 8.30 ‐ 10.30 uur
ma 4 dec 8.30‐ 11.00 uur
di 5 dec 8.30 ‐ 10.30 uur

Nakeuring
ma 18 dec 8.30 ‐ 10.30 uur

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en elke onderzoeksdag. Op andere dagen in de studie mag je niet meer dan 5 eenheden alcohol per dag nuttigen.
 • Roken: in het CHDR-gebouw is roken (met of zonder nicotine) niet toegestaan. Als er geen metingen zijn, mag je buiten het gebouw roken.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom vermeden te worden. Dit geldt ook voor het ‘passief’ meeroken van cannabis.
 • Geneesmiddelen: het gebruik van medicatie is niet toegestaan vanaf 28 dagen voor de start van het onderzoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring en 48 uur voor de start van het onderzoek tot en met de nakeuring.
 • Behandeling van de huid: vanaf 24 uur voor elke onderzoeksdag mag je de huid waar metingen van gedaan worden (de bovenrug) niet insmeren met crème of andere huidproducten.
 • UV-straling: langdurige blootstelling van de huid aan de zon (zonnebaden, zonnebank) is niet toegestaan vanaf 3 weken voor start onderzoek tot het einde van het onderzoek.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 2.565,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN