Een onderzoek naar de effecten van een psychedelisch middel voor de behandeling van zuurstoftekort in de hersenen. Deel A.

2 onderzoeksdagen

1 terugkomdag

€ 1.469,-

WIJ ZOEKEN

 • Gezonde vrouwen tussen de 18 en 60 jaar
 • Geen medicatie gebruiken

HET ONDERZOEK

Dimethyltryptamine, ook wel bekend als DMT staat bekend als een partydrug. Minder bekend is dat DMT mogelijk effectief zou kunnen zijn in het herstelproces na een beroerte (tekort aan zuurstof in de hersenen). DMT stimuleert de zenuwcellen van de hersenen en kan bij een bepaalde dosering zelfs de groei van nieuwe zenuwcellen bevorderen. Deze toename van zenuwcellen zorgt ervoor dat mensen met een beroerte beter en sneller herstellen. In dit onderzoek wordt er gekeken hoe veilig DMT is en of het ontwikkeld kan worden als onderdeel van de behandeling voor mensen die een beroerte hebben gehad.

DMT is een drug die al lang gebruikt wordt door verschillende culturen om een zogenoemde ‘trip’ te veroorzaken. Tijdens zo’n trip kunnen mensen verschillende dingen ervaren: hallucinaties, een verandering van het denken over zichzelf en de omgeving en daardoor zichzelf anders gedragen dan normaal, een zwaar gevoel hebben in het lichaam, voorbijgaande angst of het gevoel te hebben in een roes te lezen.

In dit onderzoek zal DMT worden toegediend in een dosering die onder de psychedelische drempel ligt en die daarom geen trip zal veroorzaken. De werking van DMT wordt vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. Het is van tevoren niet bekend of u het onderzoeksmiddel of de placebo krijgt.

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)
 • CNS-training (duur: 1 uur)
 • Gesprek met de arts (duur: 1 uur)

 

U zult tijdens het gesprek met de arts goed worden voorbereid op het onderzoek. Dit gesprek zal plaatsvinden nadat bekend is dat u op basis van de keuring en trainingsuitslagen mee zou kunnen doen aan de studie. Dit gesprek zal daarom op een andere dag zijn dan de keuring zelf. 

 

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 2 dagen en 1 nachten
 • Nakeuring

groep 3c

Studieperiode
wo 3 mei 14.00 uur t/m
vr 5 mei 12.00 uur

Nakeuring
vr 12 mei

groep 3d

Studieperiode
ma 8 mei 14.00 uur t/m
wo 10 mei 12.00 uur

Nakeuring
wo 17 mei

groep 3e

Studieperiode
di 9 mei 14.00 uur t/m
do 11 mei 12.00 uur

Nakeuring
vr 19 mei

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring, 24 uur voor de onderzoeksdagen en 24 uur voor de nakeuring. Op andere momenten in het onderzoek is het niet toegestaan om meer dan gemiddeld 2 eenheden alcohol per dag te nuttigen.
 • Roken: in het CHDR-gebouw is roken (met of zonder nicotine) niet toegestaan. Deelnemers die meer dan 5 sigaretten per dag roken, kunnen niet meedoen aan dit onderzoek.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor de keuring, 24 uur voor de onderzoeksdag en tijdens de studieperiode.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 30 dagen voor de medische keuring tot en met heteinde van het onderzoek. Cannabis is niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom vermeden te worden. Dit geldt ook voor ‘passief’ meeroken van cannabis..   
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de start van het onderzoek tot en met de nakeuring.
 • Voedingssupplementen/mineralen/kruiden: het gebruik van dieet-en kruidensupplementen, inclusief Sint-Janskruid zijn niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoek tot en met de nakeuring.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring en 48 uur voor ieder bezoek aan het CHDR.
 • Anticonceptie: betrouwbare vorm vereist
 • Blootstelling aan hoge doses UV-straling (zonnebaden, zonnebank): niet toegestaan gedurende het onderzoek.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.469,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN