Een onderzoek naar de effecten van een onderzoeksmiddel voor patienten met atopisch eczeem. Deel B.

6 onderzoeksdagen

10 terugkomdagen

€ 4.553,-

WIJ ZOEKEN

 • Mannen en vrouwen tussen de 18 en 65 jaar
 • Met de diagnose atopisch (constitutioneel) eczeem

HET ONDERZOEK

Atopische dermatitis (eczeem) is een aandoening die de huid rood maakt en doet jeuken. Het komt veel voor bij kinderen, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Het doel van dit deel van het onderzoek is uitzoeken hoe werkzaam een onderzoeksmiddel is, als het aan patienten met atopisch eczeem wordt gegeven. Het onderzoeksmiddel is een monoklonaal antilichaam. Monoklonale antilichamen zijn eiwitten die bepaalde andere eiwitten in het lichaam herkennen en zich daar specifiek aan binden. Het onderzoeksmiddel behoort tot een groep geneesmiddelen die interleukine(IL)-remmers worden genoemd en die de activiteit verminderen van 2 eiwitten die betrokken zijn bij atopische dermatitis. Het doel van dit onderzoek is bestuderen of het onderzoeksmiddel gunstig zou kunnen zijn voor patienten met atopisch eczeem.

We vergelijken de werking van het onderzoeksmiddel met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’. Tijdens het onderzoek zal er een huidbiopt worden afgenomen. Een biopt is het afnemen van een stukje weefsel. In dit geval een stukje huid van ongeveer 3 mm.

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 30 min.)
 • Dermatologisch onderzoek (duur: 30 min.)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

 

Het onderzoek:

 • 8-9 losse bezoeken (duur: 1 uur)
 • 6 bezoeken met toediening (duur: 4-6 uur)
 • Nakeuring

De planning van dit onderzoek gaat in overleg met u.

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en onderzoeksdagen en gedurende het verblijf op het CHDR.
 • Roken: roken heeft een bekende invloed op de metingen. Daarom is roken op de onderzoeksdagen niet toegestaan. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten of nicotinepleisters op de onderzoeksdagen niet toegestaan.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 4 weken voor de keuring tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag. Bij een positieve uitslag kunt u niet meedoen aan het onderzoek.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 8 uur voor de dosering totdat alle bloedmonsters zijn afgenomen.
 • Geneesmiddelen: in overleg met de studiearts.
 • Intensieve fysieke inspanningen: zware lichamelijke activiteiten zoals hardlopen en intensief trainen in de sportschool zijn niet toegestaan vanaf 2 dagen voor de medische keuring en voor elke bloedafname.
 • Anticonceptie: betrouwbare vorm vereist tot en met 90 dagen na het einde van het onderzoek. Voor mannen: het gebruik van een condoom, geheelonthouding, voor vrouwen: hormonale anticonceptie, geheelonthouding, sterilisatie. Spermadonatie is niet toegestaan vanaf de start van het onderzoek tot en met 90 dagen na het einde van het onderzoek.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 4.553,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN