HET ONDERZOEK
Het onderzoeksmiddel wordt ontwikkeld voor de behandeling van een overdosis met cannabis. Het belangrijkste bestandsdeel van cannabis is THC. THC levert vaak een ‘high gevoel’ op en werkt ontspannend. Dit bestandsdeel kan je echter ook angstig maken en zorgen voor paranoïde gevoelens en onprettige hallucinaties. THC veroorzaakt de bovengenoemde effecten omdat het de zogenaamde CB1 receptor in het brein activeert, dat wil zeggen “aanzet”. Het nieuwe middel blokkeert (dat wil zeggen: zet uit) de CB1 receptor in het brein. De werking van het middel is dus tegenovergesteld aan de werking van THC. Wij verwachten dat inname van het nieuwe middel samen met THC ervoor zal zorgen, dat de effecten van THC minder worden. Dit geldt voor zowel de prettige effecten als de onprettige bijwerkingen van THC.
In dit deel van het onderzoek bekijken we de effecten van het onderzoeksmiddel bij hogere doseringen THC. Op basis van de resultaten van deel A en B van dit onderzoek verwachten we dat het onderzoeksmiddel de effecten van een hogere dosis THC snel vermindert.
PLANNING
Voorafgaand aan het onderzoek:
- Informatiegesprek (duur: 1 uur)
- Medische keuring (duur: 1 uur)
- Training (duur: 1 uur)
Het onderzoek:
- 1 studieperiode van 3 dagen en 2 nachten
- Nakeuring
Bijzondere omstandigheden
- Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring, de start van het onderzoek en gedurende het verblijf op het CHDR. Op andere dagen gedurende de studie niet meer dan 2 glazen per dag.
- Niet roken: roken heeft een bekende invloed op de metingen. Als je meer dan 10 sigaretten per dag rookt, mag je niet meedoen aan het onderzoek. Roken is helemaal niet toegestaan vanaf 24 uur voor en tijdens het verblijf op het CHDR. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten en nicotinepleisters niet toegestaan.
- Ervaring met cannabis: deelnemers dienen ervaring met het gebruik van cannabis te hebben.
- Drugs: niet toegestaan vanaf 3 weken voor het verblijf op CHDR tot het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom ook vermeden te worden.
- Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energydrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het verblijf op het CHDR.
- Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic: niet toegestaan vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring.
- Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
- Voedingssupplementen/mineralen/kruiden: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
- Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring, het verblijf op het CHDR en de nakeuring.
- Voertuigen besturen: je mag tot 2 dagen na de studieperiode geen gemotoriseerde voertuigen besturen. Ook het bedienen van gevaarlijke machines is niet toegestaan.
- Anticonceptie: mannen en vrouwen gebruiken tot 90 dagen na de laatste toediening een betrouwbare vorm van anticonceptie.
Vergoeding
Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1243,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km).
Algemene informatie
Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)
Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.
HEB JE NOG VRAGEN?
Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.
Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.