Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van depressie. Deel B.

6 onderzoeksdagen

1 terugkomdag

€ 1.716,-

WIJ ZOEKEN

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 55 jaar
 • Geen medicatie gebruiken

HET ONDERZOEK

Het doel van dit onderzoek is om de werking van een nieuw middel voor de behandeling van depressie te onderzoeken in gezonde vrijwilligers. De beschikbare standaardbehandelingen voor de behandeling van depressie werken niet altijd. Slechts één op de drie patiënten komt van zijn of haar klachten af. Een ander nadeel van bestaande behandelingen is dat het lang kan duren voordat de behandeling begint te werken.  

Eén van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van een depressie is het verlies van connecties tussen hersencellen. Het onderzoeksmiddel werkt mogelijk door het verhogen van het aantal connecties tussen de hersencellen of de lengte hiervan. Ook kan het onderzoeksmiddel de afgifte van serotonine in de hersenen verhogen. Serotonine is belangrijk voor je stemming, slaap, emoties en geheugen. De effecten van het onderzoeksmiddel zullen wij onder andere testen aan de hand van computertesten.

We vergelijken de werking van het onderzoeksmiddel met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof: een ‘nepmiddel’. 

In dit deel van het onderzoek zal ook worden gekeken naar de invloed van voedsel op de opname van het onderzoeksmiddel. We vergelijken het effect van het middel wanneer het wordt toegediend op een lege maag met wanneer het wordt toegediend na het nuttigen van een vetrijk ontbijt (gevoede toestand).

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

 

Het onderzoek:

 • 2 studieperioden van 3 dagen en 2 nachten
 • 2 telefonische afspraken
 • Nakeuring

groep 1a

Studieperiode 1
zo 17 sep 14:00 uur t/m
di 19 sep 19:00 uur

Studieperiode 2
zo 24 sep 14:00 uur t/m
di 26 sep 19:00 uur

Telefonische afspraken
do 28 sep of vr 29 sep
tussen zo 22 okt en do 26 okt

Nakeuring
ma 2 okt 13:30 uur

groep 1b

Studieperiode 1
do 21 sep 14:00 uur t/m
za 23 sep 19:00 uur

Studieperiode 2
do 28 sep 14:00 uur t/m
za 30 sep 19:00 uur

Telefonische afspraken
ma 2 okt of di 3 okt
tussen do 26 okt en ma 30 okt

Nakeuring
vr 6 okt 13:30 uur

groep 1c

Studieperiode 1
di 26 sep 14:00 uur t/m
do 28 sep 19:00 uur

Studieperiode 2
di 3 okt 14:00 uur t/m
do 5 okt 19:00 uur

Telefonische afspraken
za 7 okt of zo 8 okt
tussen di 31 okt en za 4 nov

Nakeuring
wo 11 okt 13:30 uur

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor medische keuring, nakeuring, onderzoeksdagen en gedurende het verblijf op het CHDR.
 • Roken: in het CHDR-gebouw is roken (met of zonder nicotine) niet toegestaan. Deelnemers die meer dan 5 sigaretten per dag roken, kunnen niet meedoen aan dit onderzoek. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten en nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het verblijf op het CHDR. Verder is het niet toegestaan om gemiddeld meer dan meer dan 8 koppen koffie, thee, energiedrank of cola per dag te nuttigen.
 • Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic: je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het verblijf op het CHDR.
 • Drugs (inclusief cannabis): niet toegestaan vanaf 6 weken voor van de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek. Voor psychedelica geldt dat het niet toegestaan is vanaf 4 weken voor de medische keuring tot en met de telefonische afspraak. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom vermeden te worden vanaf 3 dagen voor elk bezoek aan het CHDR. Dit geldt ook voor ‘passief meeroken van cannabis’.
 • Geneesmiddelen: het gebruik van geneesmiddelen is niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek.
 • Voedingssupplementen: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor medische keuring, de eerste onderzoeksdag en de nakeuring en gedurende het verblijf op het CHDR.
 • Anticonceptie: mannelijke deelnemers gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie tot 90 dagen na het onderzoek. Voor vrouwen geldt een periode van 180 dagen.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.716,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN