Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van depressie. Deel A.

3 onderzoeksdagen

1 terugkomdag

€ 1.864,-

WIJ ZOEKEN

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 55 jaar
 • Geen medicatie gebruiken

HET ONDERZOEK

Het doel van dit onderzoek is om de werking van een nieuw middel voor de behandeling van depressie te onderzoeken in gezonde vrijwilligers. De beschikbare standaardbehandelingen voor de behandeling van depressie werken niet altijd. Slechts één op de drie patiënten komt van zijn of haar klachten af. Een ander nadeel van bestaande behandelingen is dat het lang kan duren voordat de behandeling begint te werken.  

Eén van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van een depressie is het verlies van connecties tussen hersencellen. Het onderzoeksmiddel werkt mogelijk door het verhogen van het aantal connecties tussen de hersencellen of de lengte hiervan. Ook kan het onderzoeksmiddel de afgifte van serotonine in de hersenen verhogen. Serotonine is belangrijk voor je stemming, slaap, emoties en geheugen. De effecten van het onderzoeksmiddel zullen wij onder andere testen aan de hand van computertesten.

Tijdens het onderzoek wordt er één keer een ruggenprik (lumbaalpunctie) genomen. We nemen dan een beetje vocht rond het ruggenmerg af. Op die manier kunnen we de concentratie van het onderzoeksmiddel in dit vocht meten. De ruggenprik wordt gedaan door ervaren artsen.

We vergelijken de werking van het onderzoeksmiddel met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof: een ‘nepmiddel’. 

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)
 • Training (duur: 1 uur)

 

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 3 dagen en 2 nachten
 • 2 telefonische afspraken
 • Nakeuring

groep 3a

Studieperiode
do 6 jul 14:00 uur t/m
za 8 jul 19:00 uur

Telefonische afspraak
ma 10 jul of di 11 jul

Nakeuring
do 13 jul 13:30 uur

Telefonische afspraak
tussen do 3 aug en ma 7 aug

groep 3b

Studieperiode
ma 10 jul 14:00 uur t/m
wo 12 jul 19:00 uur

Telefonische afspraak
vr 14 jul of za 15 jul

Nakeuring
ma 17 jul 13:30 uur

Telefonische afspraak
tussen ma 7 aug en vr 11 aug

groep 3c

Studieperiode
wo 12 jul 14:00 uur t/m
vr 14 jul 19:00 uur

Telefonische afspraak
zo 16 jul of ma 17 jul

Nakeuring
wo 19 jul 13:30 uur

Telefonische afspraak
tussen wo 9 aug en zo 13 aug

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor medische keuring, nakeuring, onderzoeksdagen en gedurende het verblijf op het CHDR. 
 • Roken: in het CHDR-gebouw is roken (met of zonder nicotine) niet toegestaan. Deelnemers die meer dan 5 sigaretten per dag roken, kunnen niet meedoen aan dit onderzoek. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten en nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: niet meer dan 8 koppen koffie, thee, energiedrank of cola per dag. Het gebruik hiervan is niet toegestaan vanaf 24 uur voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
 • Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic: je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot na de nakeuring.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 6 weken voor van de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek. Voor psychedelica geldt dat het niet toegestaan is vanaf 4 weken voor de medische keuring tot en met de telefonische afspraak en voor cannabis 14 dagen voor de medische keuring tot en met de telefonische afspraak. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag, dit geldt ook voor ‘passief meeroken van cannabis’.
 • Geneesmiddelen: het gebruik van geneesmiddelen is niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de start van het onderzoek.
 • Voedingssupplementen: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor medische keuring, voor de start van het onderzoek en gedurende het onderzoek.
 • Anticonceptie: deelnemers gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie tot 90 dagen na het onderzoek

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.864,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN