HET ONDERZOEK
Het doel van het onderzoek is om de effecten van een nieuw middel dat het afweersysteem remt te onderzoeken. Het lichaam heeft een afweersysteem tegen onder andere bacteriën en virussen. Als het afweersysteem te hard werkt, dan kan het lichaamseigen cellen aanvallen. Hierdoor kunnen er ontstekings- of auto-immuunziekten ontstaan. Het onderzoeksmiddel remt een bepaalde stof van het afweersysteem. Deze stof speelt een rol bij het ontstaan van verschillende ziekten waarbij langdurige ontsteking een rol speelt. Voorbeelden zijn aderverkalking, diabetes, jicht, maar ook de ziekte van Parkinson of de ziekte van Alzheimer. Het onderzoeksmiddel zou het ontstaan van deze ziekten mogelijk kunnen remmen.
We meten hoe effectief het middel wordt opgenomen door het lichaam. Ook meten we in het bloed de werkzaamheid van het middel op het afweersysteem.
We vergelijken de werking van het middel met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’.
Een deel van deze groep zal een vetrijk ontbijt eten tijdens het onderzoek. Hierbij worden gekeken wat het effect hiervan is op het onderzoeksmiddel.
PLANNING
Voorafgaand aan het onderzoek:
- Informatiegesprek (duur: 1 uur)
- Medische keuring (duur: 1 uur)
Het onderzoek:
- 2 studieperioden van 3 dagen en 3 nachten
- Nakeuring
Bijzondere omstandigheden
- Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor ieder bezoek aan het CHDR en gedurende het verblijf op het CHDR. Op andere momenten in het onderzoek mag je niet meer dan 2 alcoholeenheden per dag nuttigen.
- Roken: als je meer dan 5 sigaretten per dag rookt, kun je niet aan het onderzoek deelnemen. Roken is helemaal niet toegestaan vanaf 3 weken voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring. Daarnaast is het gebruik van elektronische sigaretten of nicotinepleisters niet toegestaan.
- Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor de eerste onderzoeksdag en gedurende het verblijf op het CHDR.
- Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic: je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag en gedurende het verblijf op het CHDR.
- Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de medische keuring en vanaf 3 weken voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient vermeden te worden, dit geldt ook voor ‘passief meeroken van cannabis’.
- Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring.
- Supplementen: het gebruik van voedingssupplementen is niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring. Het gebruik van kruidensupplementen (incl. St. Janskruid) is niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring
- Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor ieder bezoek aan het CHDR en gedurende het verblijf op het CHDR.
- Anticonceptie: betrouwbare vorm vereist.
Vergoeding
Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 2.068,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km).
Algemene informatie
Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)
Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.
HEB JE NOG VRAGEN?
Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.
Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.