HET ONDERZOEK
Het doel van het onderzoek is om de effecten van een bestaand middel, cannabidiol (CBD), op de hersenactiviteit en hersenfuncties te onderzoeken wanneer het wordt toegediend aan een groep gezonde vrijwilligers. CBD geeft, in tegenstelling tot THC, geen psychoactieve bijwerkingen (high gevoel). Cannabinoïden worden onderzocht voor verschillende medicinale doeleinden, waaronder psychische aandoeningen en is in Nederland geregistreerd voor de behandeling van twee vormen van epilepsie. Echter is naar het effect van cannabinoïden op de hersenactiviteit en hersenfuncties bij gezonde mensen nog weinig onderzoek gedaan.
De effecten op de hersenfunctie en hersenactiviteit worden onderzocht door verschillende hersenfunctietesten en door TMS* toe te passen. Door de stimulatie toe te passen op het motorische gebied van de hersenen (het gebied dat beweging aanstuurt), kunnen we kijken hoe het middel de hersenreactie beïnvloedt door de spieractiviteit in de vinger te meten.
De werking van het middel wordt vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet.
*TMS staat voor Transcraniële Magnetische Stimulatie, oftewel magnetische stimulatie van de hersenen. Bij een TMS-meting wordt er een elektromagneet licht tegen het hoofd aan gehouden. De elektromagneet geeft korte, ongevaarlijke magnetische pulsen af, waarmee door de schedel heen de hersenen worden gestimuleerd. Als deze pulsen worden gegeven in een deel van de hersenschors dat de beweging van de hand aanstuurt, veroorzaken deze een korte beweging van de pink. Door middel van elektrodes (kleine metalen plaatjes) zullen wij de reactie in de spier van de pink meten.
PLANNING
Voorafgaand aan het onderzoek:
- Informatiegesprek (duur: 1 uur)
- Medische keuring (duur: 1 uur)
- CNS training (duur: 1 uur)
- TMS training (duur: 1 uur)
Het onderzoek:
- 3 losse onderzoeksdagen
- Telefonische nakeuring
Bijzondere omstandigheden
- Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor ieder bezoek en tijdens het verblijf op het CHDR.
- Roken: gebruik van tabak- of nicotine houdende producten (inclusief e-sigaretten en pleisters) is niet toegestaan vanaf 24 uur voor ieder bezoek en tijdens het verblijf op het CHDR.
- Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn daarom niet toegestaan vanaf 24 uur voor iedere onderzoeksdag en tijdens het verblijf op het CHDR. Daarnaast mag je niet meer dan 8 koppen koffie, thee, energiedrank of cola per dag nuttigen vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek.
- Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic: je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor iedere onderzoeksdag en tijdens het verblijf op het CHDR.
- Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek. ‘Passief meeroken van cannabis’ kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient vermeden te worden vanaf 3 dagen voor ieder bezoek aan het CHDR, dit geldt ook voor het consumeren van maanzaad.
- Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek.
- Vitamine-, mineraal-, kruiden- of dieetsupplementen: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek.
- Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek.
- Voertuigen besturen: omdat het onderzoeksmiddel voor slaperigheid kan zorgen, mag je 24 uur na inname van het onderzoeksmiddel geen gemotoriseerde voertuigen besturen. Wel mag een begeleider je een lift naar huis geven, en zijn andere vervoermiddelen toegestaan, zoals het openbaar vervoer of taxi.
- Anticonceptie: betrouwbare vorm vereist tot en met 90 dagen na het einde van het onderzoek.
Vergoeding
Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 2.060,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km) met een maximum van 300 km voor een enkele reis.
Algemene informatie
Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)
Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.
HEB JE NOG VRAGEN?
Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.
Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.