Een onderzoek naar de effecten en de veiligheid van een nieuw middel voor de behandeling van een depressie. Deel B.

11 onderzoeksdagen

1 terugkomdag

€ 3.577,-

WIJ ZOEKEN

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 55 jaar
 • Geen medicatie gebruiken

HET ONDERZOEK

Het doel van het onderzoek is om de effecten en de veiligheid te onderzoeken van een nieuw middel voor de behandeling van depressie. Huidige geneesmiddelen zijn niet altijd effectief voor alle patiënten en kunnen verschillende bijwerkingen hebben.

Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar het gebruik van ketamine voor de behandeling van depressie. Ketamine wordt momenteel gebruikt voor mensen met depressie waarbij eerdere behandelingen niet aanslaan. Het onderzoeksmiddel werkt op een vergelijkbare manier als ketamine en zorgt voor een regelmatige afgifte van glutamaat in de hersenen. Glutamaat is een stof in de hersenen die onmisbaar is bij informatieverwerking en deze stof speelt een rol bij depressie.

We vergelijken de werking van het onderzoeksmiddel met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’.

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)
 • Training (duur: 1 uur)

 

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 11 dagen en 10 nachten
 • Nakeuring

groep 1a

Studieperiode
ma 5 jun 11.00 uur t/m
do 15 jun 18.00 uur

Nakeuring
di 27 jun

Korte belafspraak
tussen zo 9 jul en do 13 jul

groep 1b

Studieperiode
wo 7 jun 11.00 uur t/m
za 17 jun 18.00 uur

Nakeuring
do 29 jun

Korte belafspraak
tussen di 11 jul en za 15 jul

groep 1c

Studieperiode
ma 12 jun 11.00 uur t/m
do 22 jun 18.00 uur

Nakeuring
di 4 jul

Korte belafspraak
tussen zo 16 jul en do 20 jul

groep 1d

Studieperiode
do 15 jun 11.00 uur t/m
zo 25 jun 17.00 uur

Nakeuring
vr 7 jul

Korte belafspraak
tussen wo 19 jul en zo 23 jul

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring, vanaf 48 uur voor de eerste onderzoeksdag, gedurende het verblijf op het CHDR en vanaf 24 uur voor de nakeuring. Op andere momenten in het onderzoek mag je niet meer dan 2 alcohol eenheden per dag nuttigen.
 • Roken: roken heeft een bekende invloed op de metingen. Daarom is het niet toegestaan vanaf 24 uur voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van de studieperiode. Daarnaast is het gebruik van elektronische sigaretten of nicotinepleisters niet toegestaan. In de maand voor de start van het onderzoek mogen maximaal 5 sigaretten per dag worden gerookt.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring. In de week voor de start van de studie is het niet toegestaan meer dan 8 eenheden cafeïne per dag te nuttigen.
 • Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic: je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het verblijf.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 30 dagen voor de keuring tot en met de nakeuring. Cannabis is niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de keuring tot en met de nakeuring. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient ook vermeden te worden vanaf 3 dagen voor de keuring en vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot het einde van het onderzoek.
 • Geneesmiddelen: het gebruik van voorgeschreven medicatie is niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring. Het gebruik van vrij verkrijgbare medicatie en vitaminen zijn niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de eerste onderzoeksdag, gedurende het verblijf op het CHDR en vanaf 48 uur voor de nakeuring.
 • Anticonceptie: betrouwbare vorm vereist tot 30 dagen na de laatste dosering (vrouwen) / tot 90 dagen na de laatste dosering (mannen).

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 3.577,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km).

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.

HEB JE NOG VRAGEN?

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

IN HET CENTRUM VAN GEZONDHEID & WELZIJN