HET ONDERZOEK
Het doel van het onderzoek is om de reactie van de huid te onderzoeken na de toediening van de stof lipopolysaccharide (LPS). LPS is een deel van een bacterie en wordt gebruikt om op een gecontroleerde manier een plaatselijke, milde ontstekingsreactie te veroorzaken. In dit onderzoek wordt specifiek gekeken naar een bepaald gedeelte van het afweersysteem in de huid, ook wel het complementsysteem. De ontstekingsreactie van dit systeem is nog niet goed onderzocht. In de toekomst kunnen (nieuwe) middelen die dit systeem remmen worden onderzocht.
Gedurende dit onderzoek worden er in totaal vijf injecties LPS toegediend in de huid van de rug. Deze stof wordt al zo’n 30 jaar gebruikt en kan ook in het bloed worden toegediend. Door toediening in het bloed krijgen mensen tijdelijk het gevoel ‘niet lekker’ te zijn. Uit eerder onderzoek bij het CHDR waar LPS in de huid werd toegediend werden deze bijwerkingen niet gezien.
Daarnaast worden er in totaal zes huidbiopten afgenomen van de rug; één van de onbehandelde huid en vijf van de plaatsen waar LPS is toegediend in de huid. Een biopt is het afnemen van een stukje weefsel, in dit geval een stukje huid van ongeveer 3mm.
PLANNING
Voorafgaand aan het onderzoek:
- Informatiegesprek (duur: 1 uur)
- Medische keuring (duur: 1 uur)
Het onderzoek:
- 1 studieperiode van 2 dagen en 1 nacht
Bijzondere omstandigheden
- Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring, 24 uur voor de start van het onderzoek en gedurende het verblijf op CHDR.
- Niet roken: roken heeft een bekende invloed op de metingen. Daarom is het helemaal niet toegestaan vanaf de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten of nicotinepleisters niet toegestaan.
- Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad en ‘het passief meeroken van cannabis’ kunnen leiden tot een positieve drugstest en dienen daarom vermeden te worden.
- Geneesmiddelen: voorgeschreven en vrij verkrijgbare medicatie zijn niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek tot en het einde van het onderzoek. Topische medicatie op de rug is niet toegestaan vanaf 30 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek. Voor vaccinaties geldt dat deze vanaf 4 weken voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek niet zijn toegestaan.
- Supplementen: vitamine D is niet toegestaan in het afgelopen half jaar tot en met het einde van het onderzoek. Andere vitaminen, homeopathische middelen en natuurgeneesmiddelen zijn niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
- Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring en 48 uur voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek. Licht inspannende activiteiten, zoals op een normaal tempo lopen, zijn toegestaan.
- UV-straling: blootstelling van de rug aan hoge doses UV-straling (zonnebaden, zonnebank) is niet toegestaan vanaf 3 weken voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
- Anticonceptie vrouw: betrouwbare vorm vereist tot en met het einde van het onderzoek. Onder betrouwbare vorm verstaan wij de (prik)pil, een spiraaltje, een anticonceptiepleister, de Nuvaring, de combinatie van een condoom met een pessarium, postmenopauzaal/gesteriliseerd of geheelonthouding.
- Anticonceptie man: geen vereisten.
Vergoeding
Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.528,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km met max. 300 km per enkele reis).
Algemene informatie
Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)
Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.
HEB JE NOG VRAGEN?
Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.
Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.