proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar het effect van een nieuw middel voor de behandeling van actinische keratosen (zonneschade van de huid)

man vrouw Vanaf 18 jaar vergoeding Vergoeding € 1.435,-    

Deelnemerscategorie:

Voor dit onderzoek zoeken wij mannen en vrouwen van 18 jaar of ouder met minimaal 2 actinische keratosen plekken in het gezicht.

Het onderzoek:

Het doel van het onderzoek is het bestuderen van het effect van het onderzoeksmiddel op actinische keratosen (zonneschade van de huid). Actinische keratosen zijn lichtbruine, ruwe plekjes op de huid. Deze plekjes komen voornamelijk voor op huid die veel blootgesteld is aan de zon, bijvoorbeeld het gezicht of de handruggen. Het onderzoeksmiddel is een gel die dagelijks op een gebied met actinische keratosen in het gezicht gesmeerd moet worden.

Er zijn 4 varianten van het onderzoeksmiddel. De eerste variant is een combinatie van het middel met furosemide en digoxine. Variant twee en drie zijn combinaties van het onderzoeksmiddel met alleen furosemide óf alleen digoxine. Daarnaast is het mogelijk dat u een placebo (nepmedicijn) krijgt (variant 4).

Furosemide en digoxine zijn twee geregistreerde geneesmiddelen die al lange tijd veel gebruikt worden. Deze geneesmiddelen, in de vorm van een tablet of injectie, worden momenteel voor andere ziektes of aandoeningen gebruikt (zoals hartfalen en hoge bloeddruk). Het nieuwe middel is eerder getest bij 60 patiënten met hand- en voetwratten, en 18 patiënten met genitale wratten.

Hieronder kunt u een aantal afbeeldingen zien van hoe actinische keratosen eruit kunnen zien:

 Actinische keratose 1Actinische keratose 2

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek wordt u voorgelicht en is er een medische keuring en dermatologisch onderzoek (duur: 1,5 uur). Het onderzoek bestaat uit een keuring, 6 weken behandeling en een nacontroleperiode van 12 weken inclusief nakeuring. In totaal bevat het onderzoek 6 bezoeken aan het CHDR van ongeveer een uur:

  • Medische keuring
  • 3 bezoeken tijdens de behandelperiode
  • 2 bezoeken tijdens de nacontrole periode

De planning gaat in overleg met de onderzoeker.

Bijzondere omstandigheden:

Wij vragen de vrijwilligers om gedurende hun verblijf op het CHDR geen alcohol te nuttigen. U mag gedurende de looptijd van het onderzoek geen drugs, waaronder cannabis, gebruiken. Vrijwilligers gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een vergoeding van € 1.435,00
Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200km enkele reis) voor elke reis met uitzondering van de reiskosten voor de informatiebijeenkomst.

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Hiervan maken wij een kopie en met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden heeft meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.