proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS).

man vrouw 21 - 80 jaar vergoeding Vergoeding € 3.143,-

 
 

Deelnemerscategorie:

Voor dit onderzoek zoeken wij mannen en vrouwen (21-80 jaar) die zijn gediagnosticeerd met Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). Vrouwen zijn postmenopauzaal of gesteriliseerd.

Het onderzoek:

In dit onderzoek worden de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) onderzocht. Het nieuwe middel is een remmer van een eiwit dat betrokken is bij de processen van ontsteking en celdood. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe veilig en verdraagbaar het nieuwe middel is, welke effecten het middel heeft als het aan patiënten met ALS wordt gegeven en hoe het lichaam het middel opneemt en verwerkt. Het middel is eerder in het laboratorium getest en recent bij gezonde proefpersonen. Het onderzoek begint met een keuringsperiode waarin gekeken wordt of u in aanmerking komt om aan dit onderzoek mee te doen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het ALS Centrum Nederland en vindt plaats bij het CHDR, Centre for Human Drug Research, te Leiden. Het CHDR verricht sinds 1987 hoogwaardig geneesmiddelenonderzoek met nieuwe en bestaande geneesmiddelen bij patiënten en gezonde vrijwilligers. De onderzoeken vinden plaats in een, volledig ingericht, klinisch centrum. De onderzoeken dragen bij aan de wetenschappelijke ontwikkeling van geneesmiddelen en vinden plaats conform de internationale regelgeving en volgens de hoogste kwaliteitsnormen.

Voor de mogelijkheden voor deelname en verdere informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met het CHDR op 071-5246464 of e-mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Medische keuring:

Voorafgaand aan het onderzoek is er een medische keuring (duur: 4 uur). De medische keuring vindt plaats op het keuringscentrum van het CHDR, Bargelaan 10 te Leiden, direct naast Centraal station Leiden. Het keuringscentrum is zowel met de auto (gratis parkeren) als met het openbaar vervoer goed bereikbaar.

Onderzoeksperiode:

Het onderzoek bestaat uit 4 periodes van 3 dagen en 2 nachten waarbij u op het CHDR verblijft. Daarnaast zijn er nog 9 losse bezoeken (duur: 2-4 uur). Als u meedoet, dan duurt uw deelname aan het onderzoek ongeveer 4 maanden. Aan het eind van uw deelname kunt u het onderzoeksmiddel niet meer gebruiken. Maar als het middel na afloop van de studie veilig wordt bevonden, wordt het middel mogelijk later aan u beschikbaar gesteld in een aparte ‘open-label’ (alle deelnemers krijgen het middel) studie.

De verblijfperiodes en losse bezoeken vinden plaats op het onderzoekscentrum van het CHDR, Zernikedreef 8 te Leiden. Bij het onderzoekscentrum kunt u gratis parkeren. Komt u met het openbaar vervoer? Het CHDR ligt dichtbij het Centraal station Leiden (ongeveer 15 minuten loopafstand). Vanaf het station gaan er diverse buslijnen die direct voor het onderzoekscentrum stoppen (Halte Zernikedreef).

De planning voor het onderzoek gaat in overleg met de studie-arts.

Bijzondere omstandigheden:

Roken is tijdens het verblijf op het CHDR niet toegestaan. Wij vragen de deelnemers om gedurende hun verblijf op het CHDR geen alcohol te nuttigen. U mag gedurende de looptijd van het onderzoek geen drugs, waaronder cannabis, gebruiken. Het gebruik van cannabis voor medisch gebruik is ook niet toegestaan. Het gebruik van geneesmiddelen gaat in overleg met de studie-arts. Zware lichamelijke activiteiten moeten worden vermeden tot het laatste bezoek. Voor de rest vragen wij u uw gebruikelijke mate van lichamelijke inspanning tijdens de studie continueren.

Chocolade, cola, energydrank, koffie en thee (cafeïne-houdende producten) hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 48 uur voor en op de onderzoeksdagen. Grapefruit(sap), carambola (stervrucht) en zure sinaasappel (bittersinaasappel) kunnen invloed hebben op het onderzoeksmiddel. U mag deze producten dus niet eten of drinken vanaf 7 dagen voor de eerste studieperiode tot 3 dagen na de laatste inname van het middel in de tweede studieperiode. Het is onbekend of het onderzoeksmiddel invloed heeft op zwangere vrouwen of een ongeboren kind. Daarom mogen vrouwen die zwanger zijn of kunnen worden en vrouwen die borstvoeding geven niet aan het onderzoek meedoen. Voor mannen geldt dat zij een betrouwbare vorm van anticonceptie gebruiken.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 3.143,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km) voor elke reis.

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Hiervan maken wij een kopie en met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.