proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de prikkelbaarheid van de spieren bij patiënten met myasthenia gravis.

man vrouw Vanaf 18 jaar vergoeding Vergoeding € 298,-

 
 

Deelnemerscategorie:

 • Mannen en vrouwen met de diagnose myasthenia gravis
 • Vanaf 18 jaar

Het onderzoek:

Myasthenia gravis is een zeldzame ziekte waarbij patiënten last hebben van spierzwakte en vermoeidheid. Met deze studie willen we onderzoeken of een techniek waarmee de prikkelbaarheid van de spieren wordt gemeten, kan worden gebruikt voor het aantonen van verschillen in de spieren tussen patiënten met myasthenia gravis en gezonde vrijwilligers. Deze techniek hopen we te kunnen gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen voor patiënten met myasthenia gravis.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (1 uur)
 • Medische keuring (1 uur)

Het onderzoek:

 • 1 bezoek (duur: 5 uur)

De planning gaat in overleg.

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor medische keuring, 24 uur voor de onderzoeksdag tot uw vertrek uit het CHDR.
 • Roken: niet toegestaan vanaf 24 uur voor en tijdens de onderzoeksdag. Het gebruik van elektronische sigaretten en nicotinepleisters is ook niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energydrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen. Vanaf 24 uur voor de onderzoeksdag tot uw vertrek uit het CHDR zijn deze producten niet toegestaan. Vanaf 7 dagen voor de onderzoeksdag tot 24 uur voor de onderzoeksdag mag u niet meer dan 8 keer per dag cafeïne houdende producten gebruiken.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 3 weken voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom ook vermeden worden.
 • Medicatie: medicatiegebruik in overleg met de onderzoeker. Eigen medicatie voor myasthenia gravis mag de ochtend van de onderzoeksdag niet worden ingenomen.
 • Intensieve fysieke inspanningen: zware lichamelijke activiteiten zoals gewichtheffen, contactsporten of fitnesstraining zijn niet toegestaan vanaf 72 uur voor de onderzoeksdag.
 • Coronavirus: Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (u ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 298,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). 

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld uw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.