proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar nieuwe instrumenten voor het meten van depressieve klachten.

man vrouw 18 - 65 jaar vergoeding Vergoeding € 804,-


 

 

Deelnemerscategorie:

Voor dit onderzoek zoeken wij mannen en vrouwen tussen de 18 en 65 jaar met een depressie, vastgesteld door een huisarts of specialist. Wij zoeken mensen die op dit moment depressieve klachten ervaren en hier medicatie voor gebruiken. Daarnaast beheerst u de Nederlandse en Engelse taal op middelbare school niveau en heeft u een Android smartphone.

Het onderzoek:

Veel mensen die lijden aan een depressie hebben onvoldoende baat bij de beschikbare antidepressiva (medicijnen tegen depressie). De ontwikkeling van effectievere antidepressiva is daarom van groot belang. Betrouwbare instrumenten die medicatie-effecten meten zijn belangrijk in het ontwikkelen van deze medicijnen. Momenteel worden vragenlijsten gebruikt om effecten van antidepressiva te meten. Bij deze vragenlijsten komen echter vaak problemen voor, zoals het onder- of overschatten van de medicatie-effecten. Om deze problemen te ondervangen worden er nieuwe instrumenten ontwikkeld voor het meten van depressieve klachten en medicatie-effecten. Het doel van het onderzoek is om deze nieuwe instrumenten te testen bij gezonde vrijwilligers en bij mensen met een depressie. Tijdens het onderzoek zal geen geneesmiddel onderzocht worden.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek is er een informatiegesprek (duur: 1 uur) en een medische keuring met psychiatrisch interview (±3 uur).

Het onderzoek bestaat uit 3 bezoeken van ongeveer 5 uur. Een aantal van de meetmethodes zullen gedurende 2 weken ook thuis getest worden. Deze methodes worden op uw smartphone geïnstalleerd. Wij vragen u bijvoorbeeld om dagelijks op uw smartphone enkele vragen te beantwoorden.

Bekijk hier de planning.

Bijzondere omstandigheden:

Wij vragen de vrijwilligers om gedurende het onderzoek geen alcohol te nuttigen. U mag gedurende de looptijd van het onderzoek geen drugs, waaronder cannabis, gebruiken. Uw antidepressiva blijft u tijdens het onderzoek gebruiken, zoals voorgeschreven door de huisarts of specialist.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een vergoeding van € 804,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). Tot voor kort werden de reiskosten van het informatiegesprek niet vergoed. Vanaf heden worden deze reiskosten wel vergoed als u ook de medische keuring hebt bezocht.

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Hiervan maken wij een kopie en met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.