proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de werking van een nieuw middel ter voorkoming van malaria in een gecontroleerde infectiestudie in gezonde vrijwilligers.

man vrouw 18 - 45 jaar vergoeding Vergoeding € 2.500,-

 
 

Deelnemerscategorie:

Voor dit onderzoek zoeken wij gezonde mannen en vrouwen tussen 18-45 jaar, die geen medicatie gebruiken. Vrouwen zijn postmenopauzaal of gesteriliseerd.

Het onderzoek:

Malaria is een infectieziekte veroorzaakt door een parasiet. De ziekte wordt overgedragen door muggen besmet met deze parasiet. Malaria is goed te behandelen met medicijnen, maar in sommige gebieden is de malariaparasiet inmiddels resistent tegen de meest gebruikte medicijnen. In dit onderzoek zal een nieuw geneesmiddel tegen malaria worden onderzocht. Het middel heeft in een vorige studie bij mensen al laten zien dat het malaria kan genezen. In dit onderzoek testen wij of het middel ook malaria kan voorkomen tijdens een gecontroleerde infectie met malariaparasieten en vergelijken het met een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’. Gedurende het onderzoek zullen deelnemers intensief worden gecontroleerd. Elke deelnemer wordt tijdens het onderzoek (of als afsluiting) behandeld met een bewezen effectief medicijn tegen malaria.

Het nieuwe middel heeft de potentie om de eerste behandeling met een enkelvoudige dosis voor malaria te worden en om ook te kunnen beschermen tegen ontwikkeling van malaria-infectie bij mensen die leven of reizen in gebieden met malaria.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek is er een informatiegesprek (duur: 1 uur) en een medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek bestaat uit één verblijf van 2 dagen en 2 nachten in het onderzoekscentrum (CHDR, Leiden) en daarna controles met bloedprikken in de ochtenden tussen 07:30 – 08.30 in het LUMC op de vaccinatiepolikliniek.

Bekijk hier de planning.

Bijzondere omstandigheden:

Wij vragen de vrijwilligers om vanaf 1 week voor de medische keuring en voor iedere onderzoeksdag geen alcohol te nuttigen. Roken is tijdens de gehele studieperiode niet toegestaan. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten en nicotinepleisters niet toegestaan. Het gebruik van geneesmiddelen en drugs is niet toegestaan tijdens de gehele onderzoeksperiode. Deelnemers moeten elke dag telefonisch bereikbaar zijn. Deelnemers mogen niet alleen wonen (huisgenoten toegestaan). Intensieve fysieke inspanningen dienen te worden vermeden vanaf 48 uur voor de keuring, de onderzoeksdagen en de nakeuring. Mannelijke vrijwilligers gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie. Vrouwelijke deelnemers zijn postmenopauzaal of gesteriliseerd.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 2.500,00.
Bij dit onderzoek worden er geen reiskosten vergoed.

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld jouw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.