proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van longziekten.

Mannen 18 - 45 jaar    
onderzoeksdagen 4 onderzoeksdagen
terug komen 2 keer terugkomen
vergoeding Vergoeding € 1.693,-

Direct aanmelden 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen tussen de 18 en 45 jaar 
 • Geen medicatie gebruiken

Het onderzoek:

In dit onderzoek worden de effecten van een nieuw middel als onderdeel voor de behandeling van longziekten onderzocht. PF-ILD (progressief fibroserende interstitiële longziekten) is een grote groep van meer dan 200 longziekten waarbij de ontwikkeling van littekenweefsel in de longen leidt tot een steeds verdere verslechtering van de functie van de longen. Patiënten met deze ziekten hebben last van benauwdheid, vermoeidheid en hoesten. Aanhoudende symptomen kunnen uiteindelijk leiden tot het overlijden van de patiënt.

Een van de meest vervelende klachten voor deze patiënten is het hoesten. Het hoesten leidt tot schade aan het longweefsel. Het herstellen van deze schade leidt tot de ontwikkeling van littekens waardoor de patiënt verder achteruitgaat. Huidige behandelingen richten zich op het vertragen van de achteruitgang van de longfunctie en op het verlichten van de klachten. Het onderzoeksmiddel is ontwikkeld om het hoesten te voorkomen, dit verlicht de klachten en zorgt mogelijk ook voor een minder snelle progressie van de ziekte.

De werking van het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. Bij dit onderzoek worden de groepen random ingedeeld voor inname van het placebo of het onderzoeksmiddel.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek: 

 • 1 studieperiode van 4 dagen en 3 nachten
 • 1 terugkombezoek (duur: 1 uur)
 • Nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Longziekten Onderzoek

  Groep 9a

  Studieperiode
  zo 5 feb 18.00 uur t/m
  wo 8 feb 12.00 uur
  Terugkombezoek
  do 9 feb 08.30 uur t/m 09.30 uur
  Nakeuring
  tussen vr 10 feb en wo 15 feb

  Groep 9b

  Studieperiode
  di 7 feb 18.00 uur t/m
  vr 10 feb 12.00 uur
  Terugkombezoek
  za 11 feb 08.30 uur t/m 09.30 uur
  Nakeuring
  tussen ma 13 feb en vr 17 feb

  Groep 9c

  Studieperiode
  wo 8 feb 18.00 uur t/m
  za 11 feb 12.00 uur
  Terugkombezoek
  zo 12 feb 08.30 uur t/m 09.30 uur
  Nakeuring
  tussen ma 13 feb en vr 17 feb

  Groep 9d

  Studieperiode
  do 9 feb 18.00 uur t/m
  zo 12 feb 12.00 uur
  Terugkombezoek
  ma 13 feb 08.30 uur t/m 09.30 uur
  Nakeuring
  tussen di 14 feb en vr 17 feb

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het terugkombezoek.
 • Roken: roken heeft een bekende invloed op de metingen. Als je meer dan 10 sigaretten per dag rookt, mag je niet meedoen aan het onderzoek. Roken is helemaal niet toegestaan tijdens het verblijf op het CHDR. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten en nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de medische keuring tot en met de nakeuring. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom tijdens het onderzoek vermeden te worden. Dit geldt ook voor het ‘passief meeroken van cannabis.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 30 dagen voor de start van de eerste studiedag tot en met het einde van het onderzoek.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen. Op de dagen dat je niet 10 uur nuchter hoeft te zijn, mag je deze producten niet eten of drinken vanaf 4 uur voor inname van het onderzoeksmiddel.
 • Grapefruit(sap), Sevilla sinaasappel(sap) en producten die St. Jans kruid bevatten hebben invloed op de metingen. Je mag deze producten dus niet eten of drinken vanaf 7 dagen voor de inname van het onderzoeksmiddel tot en met het terugkombezoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 4 dagen voor de medische keuring en de onderzoeksdagen tot en met de nakeuring.
 • UV-straling: directe blootstelling aan zonlicht of een bezoek aan de zonnebank moet vermeden worden vanaf de eerste studiedag tot en met de nakeuring.
 • Anticonceptie: een dubbele barrière van anticonceptie is vereist tijdens het onderzoek tot 90 dagen na het laatste bezoek.
 • Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling word je getest op het coronavirus met een sneltest. 

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.693,00.
Dit zijn exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km).

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor deelname aan het onderzoek, vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelen bij het CHDR is altijd vrijblijvend.