proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van jeuk. Deel A.

man 18 - 45 jaar vergoeding Vergoeding € 527,-

onderzoeksdagen
 
2 onderzoeksdagen

terug komen
 
 2 keer terugkomen

Direct aanmelden

 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen tussen de 18 en 45 jaar
 • Geen medicatie gebruiken

Het onderzoek:

Het onderzoeksmiddel wordt ontwikkeld als onderdeel van de behandeling van jeuk bij atopisch eczeem. Jeuk is een onaangenaam symptoom van eczeem en wordt veroorzaakt door meerdere factoren. Jeuk wordt via sensoren in de huid waargenomen, waarna een jeuk signaal via verschillende kanalen naar de hersenen wordt verstuurd. Het onderzoeksmiddel blokkeert tijdelijk deze kanalen, waardoor het doorgeven van het jeuk signaal naar de hersenen wordt geremd. Hierdoor kan het smeren van het onderzoeksmiddel op de huid de jeuk verminderen.

Het doel van dit deel van het onderzoek is uitzoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe onderzoeksmiddel is, als het aan gezonde vrijwilligers wordt gegeven. Tijdens het onderzoek wordt het onderzoeksmiddel eenmalig op de bovenrug gesmeerd. Het effect van het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met het effect van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 2 dagen en 2 nachten
 • 2 losse bezoeken (duur: 2 uur)

 • Bekijk de volledige planning voor het Jeuk Onderzoek

  Groep 2

  Studieperiode
  zo 28 feb 09:00 uur t/m
  di 2 mrt 10:00 uur
  Losse bezoeken
  wo 3 mrt
  do 4 mrt

  Groep 3

  Studieperiode
  ma 8 mrt 09:00 uur t/m
  wo 10 mrt 10:00 uur
  Losse bezoeken
  do 11 mrt
  vr 12 mrt

  Groep 4

  Studieperiode
  di 16 mrt 09:00 uur t/m
  do 18 mrt 10:00 uur
  Losse bezoeken
  vr 19 mrt
  za 20 mrt

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en onderzoeksdagen en gedurende het verblijf op het CHDR.
 • Roken: niet meer dan 10 sigaretten per dag. In het CHDR-gebouw is roken (met of zonder nicotine) niet toegestaan. Als er geen metingen zijn, mag je buiten het gebouw roken.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 3 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom ook vermeden te worden.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 3 weken voor de start van het onderzoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: zware lichamelijke activiteiten zoals hardlopen en intensief trainen in de sportschool zijn niet toegestaan vanaf 2 dagen voor de medische keuring en onderzoeksdagen tot en met het einde van het onderzoek.
 • UV-straling: blootstelling van de huid aan hoge doses UV-straling (zonnebaden, zonnebank) is niet toegestaan vanaf 3 weken voor de start van het onderzoek.
 • Anticonceptie: betrouwbare vorm vereist.
 • Coronavirus: bij binnenkomst van je verblijf in de onderzoeksinstelling word je getest op het coronavirus. Een uur voor deze test mag je niet eten of drinken. We raden je daarom aan alvast thuis te ontbijten. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (je ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 527,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). 

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld jouw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.