proefpersoon nl logo

Onderzoek naar Psoriasis

Op deze pagina vindt u informatie over psoriasis en een overzicht van de huidige onderzoeken naar psoriasis bij het CHDR.

Direct naar lopende onderzoeken

 

Wat is psoriasis? 

Psoriasis is een veelvoorkomende chronische huidziekte. Bij psoriasis is het afweersysteem overactief. Cellen in de huid vernieuwen zich veel sneller dan normaal, waardoor er teveel huidcellen ontstaan.  Daarnaast is er ook sprake van ontstekingen in de huid, waardoor deze dik en rood wordt. Dit leidt tot het kenmerkende beeld van psoriasis: een rode, schilferige huid.

Naar schatting heeft ongeveer 3% van de Nederlandse bevolking psoriasis. Psoriasis wordt vaak voor het eerst zichtbaar rond de puberteit, maar kan op elke leeftijd beginnen. Psoriasis is ondanks wat veel mensen denken, niet besmettelijk. Het is niet bekend waardoor psoriasis ontstaat. Erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Wanneer één ouder psoriasis heeft, is de kans dat het kind ook psoriasis krijgt zo'n 10-15%. Als beide ouders psoriasis hebben, wordt deze kans verhoogt tot wel 50%. Andere factoren zoals stress, griep, en sommige medicijnen, kunnen psoriasis verergeren.

Er zijn verschillende soorten psoriasis. De meest voorkomende soort is psoriasis vulgaris, ook wel plaque psoriasis genoemd. Deze soort is te herkennen aan duidelijke afgebakende plekken huid met witte huidschilfers en rode kleur, oftewel ‘plaques’. De ellebogen, knieën en onderrug zijn het vaakst aangedaan.

Waarom onderzoek naar psoriasis? 

De kwaliteit van leven is vaak aangedaan bij mensen met psoriasis. Patiënten kunnen veel jeuk en soms ook pijn ervaren aan de aangedane plekken. De schilferige huid komt vaak terecht op bijvoorbeeld kleding en beddengoed, wat tot schaamte kan leiden.

Er zijn verschillende soorten behandelingen voor psoriasis. Met lokale therapie worden de plekken ingesmeerd met een crème of zalf. Deze middelen bevatten vaak corticosteroïden: hormonen met een remmend effect op de ontstekingsreactie. Ook lichttherapie kan gebruikt worden voor psoriasis. Als laatste optie kan er ook gekozen worden voor systemische therapie: behandeling met medicijnen die via de mond worden ingenomen, of door middel van een injectie worden toegediend. Via het bloed komt het medicijn in de huid terecht.

Middelen die tegen psoriasis worden gebruikt kunnen de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Deze medicijnen nemen echter niet de oorzaak weg. Psoriasis zal dus nooit permanent verdwijnen.

Het is daarom belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar psoriasis en nieuwe geneesmiddelen. Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar psoriasis bij het CHDR. Dit kan onderzoek zijn naar nieuwe geneesmiddelen, maar ook naar nieuwe toedieningswegen van al bestaande middelen. Daarnaast wordt er ook onderzoek gedaan naar nieuwe meetmethoden. Hierbij kan er gedacht worden aan nieuwe camera's waarmee de huid en de verschillende huidlagen in kaart gebracht kunnen worden. Of er wordt gezocht naar andere aanwijzingen van psoriasis in de huid of het bloed, zogenaamde biomarkers, die mogelijke aangrijpingspunten voor nieuwe geneesmiddelen kunnen zijn.

 Onderzoek naar psoriasis bij het CHDR 

Hieronder vindt u de huidige onderzoeken naar psoriasis bij het CHDR. Binnenkort start er een nieuw onderzoek voor patiënten met plaque psoriasis. In dit onderzoek wordt een nieuwe toedieningsweg van een bestaand middel onderzocht. Normaal gesproken wordt dit middel als een pil toegediend, maar er komen hier veel bijwerkingen bij kijken. In dit onderzoek wordt een vloeibare versie van het middel aangebracht op de huid. Het voordeel hiervan is dat het middel precies op de aangedane plekken kan worden aangebracht, en er mogelijk minder bijwerkingen in de rest van het lichaam ontstaan.

Houdt onze website in de gaten als u op de hoogte gehouden wilt worden van dit onderzoek en eventuele toekomstige onderzoeken.

 

 • Psoriasis

  man vrouw

  18 - 69 jaar

  onderzoeksdagen

  7 onderzoeksdagen

  terugkomen

  1 keer terugkomen

  vergoeding

  Vergoeding € 1.500,-

   

  Een onderzoek naar nieuwe meetmethoden om psoriasis in kaart te brengen.

   

   

   

  Meer info

 • Psoriasis

  man vrouw

  18 - 69 jaar

  onderzoeksdagen

  7 onderzoeksdagen

  terugkomen

  1 keer terugkomen

  vergoeding

  Vergoeding € 1.500,-

   

  Een onderzoek naar nieuwe meetmethoden om psoriasis in kaart te brengen.

   

   

   

  Meer info

CHDR
Zernikedreef 8
2333 CL Leiden

T: 071-524 64 64
E: recruit@chdr.nl
W: www.chdr.nl