proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar een nieuw middel voor de behandeling van ziektes aan het immuunsysteem.

man vrouw 18 - 60 jaar vergoeding Vergoeding € 1.609,-
 
 

Deelnemerscategorie:

Voor dit onderzoek zoeken wij gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 60 jaar die niet meer dan 10 sigaretten per dag roken.

Het onderzoek:

Het onderzoeksmiddel is een nieuw middel dat wordt ontwikkeld als onderdeel van de behandeling van auto-immuunziektes. Het onderzoeksmiddel bevat een bacterie welke binnen de darmen vermoedelijk een remmend effect heeft op het immuunsysteem (‘de afweer’). Het middel zou in de toekomst gebruikt kunnen worden tegen ziektes waarin het immuunsysteem te hard werkt (auto-immuunziektes).

Het doel van dit onderzoek is om de veiligheid, werkzaamheid en effectiviteit van het middel te onderzoeken bij gezonde vrijwilligers en om te kijken hoe snel de bacterie het lichaam weer via de ontlasting verlaat. Om de werkzaamheid te onderzoeken zal er tijdens het onderzoek ook een vaccinatie (inenting) in de bovenarm en twee onderhuidse injecties in de onderarm worden toegediend. De reactie van het immuunsysteem op deze vaccinatie en injecties zal worden onderzocht door middel van bloedafnames en huidmetingen.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek is er een informatiegesprek (duur: 1 uur) en een medische keuring (duur: 1 uur).

Het onderzoek bestaat uit een studieperiode van 3 nachten en 3 dagen, 7 korte bezoeken en een nakeuring. Na de eerste studieperiode van het onderzoek neem je zelf thuis dagelijks het onderzoeksmiddel in. Ook vragen wij je om van tijd tot tijd ontlasting in te leveren en dagelijks een digitaal dagboek bij te houden over de ontlasting na de eerste studieperiode t/m de nakeuring.

Bekijk hier de planning.  

Bijzondere omstandigheden:

Wij vragen de vrijwilligers om vanaf 24 uur voor en gedurende hun verblijf op het CHDR geen alcohol te nuttigen. Je mag gedurende de looptijd van het onderzoek geen drugs, waaronder cannabis, gebruiken. Het gebruik van geneesmiddelen is niet toegestaan tijdens de gehele onderzoeksperiode, paracetamol en bepaalde middelen tegen allergieën mogen wel. Roken is niet toegestaan vanaf 24 uur voor de eerste onderzoeksdag en tijdens het verblijf op het CHDR. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten en nicotinepleisters niet toegestaan in deze periode. Intensieve fysieke inspanningen dienen te worden vermeden vanaf 48 uur voor de keuring en voor elke onderzoeksdag. Chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee (cafeïne-houdende producten) hebben invloed op de metingen en zijn in beperkte mate toegestaan vanaf 7 dagen voor het onderzoek tot het einde van het onderzoek. Het is onbekend of het onderzoeksmiddel invloed heeft op de zwangerschap. Daarom mogen vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven niet aan het onderzoek meedoen. Vrijwilligers gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.609,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). De reiskosten voor het informatiegesprek worden alleen vergoed wanneer je ook de medische keuring hebt bezocht.

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Hiervan maken wij een kopie en met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.