proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van nieuwe middelen op het immuunsysteem en de huid.

man 18 - 55 jaar niet roken Niet roken
onderzoeksdagen 2 onderzoeksdagen
terug komen 5 keer terugkomen
vergoeding Vergoeding € 2.178,-

 

 

Direct aanmelden

 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen tussen de 18-55 jaar
 • Licht huidtype (type I, II of III)
 • Niet roken
 • Geen medicatie gebruiken.

Het onderzoek:

In dit onderzoek worden twee nieuwe geneesmiddelen onderzocht die ontwikkeld worden voor de behandeling van (huid)aandoeningen, veroorzaakt door een overreactie van het afweersysteem. Beide onderzoeksmiddelen reageren met een eiwit dat betrokken is bij het in werking stellen van het afweersysteem. Door de remming hiervan kan de afweerreactie worden verlaagd. In het geval van een overreactie van het afweersysteem kan deze remming leiden tot een verbetering van de ziekteverschijnselen. Dit kan dan bijvoorbeeld voordelig zijn voor patiënten met een ziekte waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert (auto-immuunziekte). Reumatoïde-artritis is een goed voorbeeld van zo’n ziekte.

De onderzoeksmiddelen worden vergeleken met de werking van een bestaand middel (prednisolon) en een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ''nepmiddel'' dat er precies hetzelfde uitziet als de onderzoeksmiddelen. Alle behandelingen worden gegeven in de vorm van tabletten.

Om de werking van de nieuwe middelen te onderzoeken wordt tijdens het onderzoek lmiquimod crème op de bovenrug aangebracht en lipoplysaccharide (LPS) via een infuus toegediend. De crème zorgt voor een lichte ontsteking van de huid en helpt ons om het effect van de onderzoeksmiddelen op de huid te begrijpen. Met onder andere dermatologische camera's wordt de huid bestudeerd. LPS is een stof dat in staat is om voor een korte periode griepachtige verschijnselen op te wekken en activeert het immuunsysteem. Het toedienen van lmiquimod en LPS geven ons de mogelijkheid om te kijken hoe goed de onderzoeksmiddelen in staat zijn om deze verschijnselen te onderdrukken.

Tijdens het onderzoek worden er 5 blaren van maximaal 10 mm groot getrokken door een vacuümpomp op de huid te zetten. Deze blaren worden getrokken op de bovenrug. Dit wordt niet als pijnlijk ervaren.

In verband met het coronavirus vragen we je om tijdens de studieperiode in zelf-isolatie te gaan.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek bestaat uit:

 • 5 korte bezoeken
 • 1 studieperiode van 2 dagen en 2 nachten
 • Nakeuring

Op de dagen met korte bezoeken dien je ook 1 of 2 maal daags thuismedicatie in te nemen. De studie-arts of verpleegkundige zal je op deze tijdstippen videobellen (duur: 5 min). Je krijgt hiervoor een telefoon van het CHDR.

 • Bekijk de volledige planning voor het Immuunsysteem Onderzoek

  Groep 13a

  Korte bezoeken
  do 18 nov (duur: 1 uur)
  vr 19 nov (duur: 5 uur)
  zo 21 nov (duur: 5 uur)
  ma 22 nov (duur: 5 uur)
  di 23 nov (duur: 5 uur)
  Studieperiode
  wo 24 nov t/m vr 26 nov
  Nakeuring
  do 2 dec

  Groep 13b

  Korte bezoeken
  vr 19 nov (duur: 1 uur)
  za 20 nov (duur: 5 uur)
  ma 22 nov (duur: 5 uur)
  di 23 nov (duur: 5 uur)
  wo 24 nov (duur: 5 uur)
  Studieperiode
  do 25 nov t/m za 27 nov
  Nakeuring
  vr 3 dec

  Groep 14a

  Korte bezoeken
  di 30 nov (duur: 1 uur)
  wo 1 dec (duur: 5 uur)
  vr 3 dec (duur: 5 uur)
  za 4 dec (duur: 5 uur)
  zo 5 dec (duur: 5 uur)
  Studieperiode
  ma 6 dec t/m wo 8 dec
  Nakeuring
  di 14 dec

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring en vanaf 48 uur voor de start van het onderzoek en gedurende het onderzoek. Tussen de onderzoeksdagen in mag je maximaal 2 glazen alcohol per dag drinken.
 • Niet roken: roken is niet toegestaan vanaf 2 weken voor de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 1 week voor de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag, dit geldt ook voor ‘passief meeroken van cannabis’ en dient daarom ook vermeden te worden. Bij een positieve uitslag kun je niet meedoen aan het onderzoek.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 30 dagen voor de start van het onderzoek. Ook voedingssupplementen zijn niet toegestaan vanaf 30 dagen voor de start van het onderzoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 4 dagen voor de medische keuring en 4 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
 • Uv-straling: blootstelling van de huid aan hoge doses Uv-straling (zonnebaden, zonnebank) is niet toegestaan vanaf de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek.
 • Anticonceptie: een betrouwbare vorm van anticonceptie is vereist tijdens het onderzoek tot 90 dagen na het onderzoek.
 • Douchen en wassen: op studiedagen 3, 4 en 5 krijg je pleisters op je rug, deze mogen niet nat worden en daarom wordt het afgeraden om een douche te nemen in deze periode.
 • Coronavirus: bij de start van het onderzoek word je getest op het coronavirus. Een uur voor deze test mag je niet eten of drinken. We raden je daarom aan alvast thuis te ontbijten. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (je ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.
 • Richtlijnen zelf-isolatie: omdat de onderzoeksmiddelen de afweerreactie tijdelijk onderdrukken raden wij sterk aan om de volgende richtlijnen te volgen om het risico op besmetting met het coronavirus te verminderen:
  -  Blijf zo veel mogelijk thuis, ga dus niet sporten of boodschappen doen;
  -  Vermijd zo veel mogelijk contact met anderen;
  -  Kom niet met het openbaar vervoer naar het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 2.178,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). 

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld jouw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.