proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel tegen huidziekten.

Mannen 18 - 45 jaar    
onderzoeksdagen 4x 1 onderzoeksdag
terug komen 6 keer terugkomen
vergoeding Vergoeding € 4.022,-

Direct aanmelden 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 45 jaar
 • Licht huidtype (type I, II of III)
 • Geen medicatie gebruiken

Het onderzoek:

In dit onderzoek worden de effecten van een nieuw middel tegen huidziekten onderzocht. Het middel bevat bacteriën die ook aanwezig zijn in de mond en de darmen van gezonde mensen. Mogelijk hebben deze bacteriën een effect op het afweersysteem. Het afweersysteem beschermt het lichaam tegen onder andere bacteriën en virussen. Als dit afweersysteem te hard werkt, veroorzaakt het een te sterke afweerreactie waardoor huidziekten kunnen ontstaan. Het onderzoeksmiddel wordt ontwikkeld als onderdeel van de behandeling van ziekten aan de huid. Voorbeelden van deze ziekten zijn psoriasis en eczeem.

Om de effecten van het onderzoeksmiddel te onderzoeken worden er tijdens het onderzoek afweerreacties opgewekt. Het opwekken van de reacties zal door middel van twee bestaande methoden gebeuren. Bij de eerste methode (Keyhole Limpet Hemocyanin) worden er een aantal keer injecties in de spier en de huid van de arm gezet. Bij de tweede methode (Imiquidmod) wordt er een crème op de rug aangebracht. Hierna worden er 4 blaren van 10mm gemaakt door een vacuümpomp op de huid te zetten. De effecten van het onderzoeksmiddel op het afweersysteem en de huid, worden vervolgens gemeten door middel van bloedonderzoek en met behulp van verschillende camera’s en apparatuur. Met deze speciale apparatuur kunnen we bijvoorbeeld de warmte en verschillende lagen van de huid in kaart brengen.

We vergelijken de werking van het onderzoeksmiddel met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek: 

 • 5 korte bezoeken (duur: 3 uur)
 • 4 onderzoeksdagen (duur: 7 uur)
 • Nakeuring
 • Gedurende de looptijd van het onderzoek vragen wij u om thuis het onderzoeksmiddel in te nemen gedurende 60 dagen en dagelijks een papieren dagboek bij te houden.

 • Bekijk de volledige planning voor het Huidziekten Onderzoek

  Groep 2a

  Korte bezoeken (09.00-12.00 uur)
  wo 13 jul
  do 14 jul
  do 21 jul
  do 4 aug
  do 18 aug
  Onderzoeksdagen (09.00-16.00 uur)
  do 8 sep
  vr 9 sep
  za 10 sep
  zo 11 sep
  Nakeuring
  tussen vr 23 sep en di 27 sep

  Groep 2b

  Korte bezoeken (09.00-12.00 uur)
  ma 18 jul
  di 19 jul
  di 26 jul
  di 9 aug
  di 23 aug
  Onderzoeksdagen (09.00-16.00 uur)
  di 13 sep
  wo 14 sep
  do 15 sep
  vr 16 sep
  Nakeuring
  tussen wo 28 sep en vr 30 sep

  Groep 2c

  Korte bezoeken (09.00-12.00 uur)
  do 21 jul
  vr 22 jul
  vr 29 jul
  vr 12 aug
  vr 26 aug
  Onderzoeksdagen (09.00-16.00 uur)
  vr 16 sep
  za 17 sep
  zo 18 sep
  ma 19 sep
  Nakeuring
  tussen ma 3 okt en wo 5 okt

  Groep 2d

  Korte bezoeken (09.00-12.00 uur)
  zo 31 jul
  ma 1 aug
  ma 8 aug
  ma 22 aug
  ma 5 sep
  Onderzoeksdagen (09.00-16.00 uur)
  ma 26 sep
  di 27 sep
  wo 28 sep
  do 29 sep
  Nakeuring
  tussen di 11 okt en vr 14 okt

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor iedere onderzoeksdag en gedurende het verblijf bij het CHDR. Op andere dagen gedurende de studie is het niet toegestaan meer dan 2 eenheden alcohol per dag te drinken.
 • Roken: roken heeft een onbekende invloed op de metingen. Roken is niet toegestaan vanaf 24 uur voor elke studiedag en tijdens het verblijf op het CHDR. Vanaf 6 maanden voor de start van de studie en tijdens het onderzoek mag je niet meer dan 5 sigaretten/sigaren per dag roken.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 72 uur voor de keuring en vanaf 72 uur voor de start van de studie tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom tijdens het onderzoek vermeden te worden. Dit geldt ook voor het ‘passief meeroken van cannabis’.
 • Geneesmiddelen: het gebruik van medicatie op recept is niet toegestaan vanaf 28 dagen voor de eerste studiedag. Vrij verkrijgbare medicatie zijn niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de eerste studiedag. Paracetamol mag wel worden gebruikt tijdens het onderzoek, na overleg met de studiearts. Alleen antihistaminica mogen tot dag 43 van het onderzoek gebruikt worden.
 • Voedingssupplementen: het gebruik van voedingssupplementen inclusief pre- en probiotica niet toegestaan vanaf 28 dagen voor de eerste studiedag. Pre- en probiotica in lage dosis in voedsel is wel toegestaan (bijvoorbeeld yoghurt).
 • Tijdens het onderzoek: het onderzoeksmiddel moet elke ochtend rond dezelfde tijd worden ingenomen. 2 uur voor en 1 uur na inname is het niet toegestaan om te eten. Ook is het 1 uur voor en 1 uur na inname niet toegestaan om zure dranken te drinken (zoals cola en sinaasappelsap).
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor elke onderzoeksdag.
 • UV-straling: blootstelling van de huid aan hoge doses UV-straling (zonnebaden, zonnebank) is niet toegestaan vanaf 3 weken voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
 • Anticonceptie: mannelijke deelnemers gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie tot 90 dagen na de laatste toediening van het onderzoeksmiddel. Vrouwelijke deelnemers gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie tot 30 dagen na de laatste toediening van het onderzoeksmiddel.
 • Coronavirus: het is toegestaan om tijdens deelname gevaccineerd te worden tegen SARS-SoV-2 (of een booster te ontvangen), behalve tussen dag 50 en 60 van het onderzoek. Het is mogelijk dat je bij sommige bezoeken aan de onderzoeksinstelling wordt getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (je ontvangt uitgebreide informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 4.022,00.
Dit zijn exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km).

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor deelname aan het onderzoek, vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelen bij het CHDR is altijd vrijblijvend.