proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de reactie van de huid op een nieuw middel.

man_vrouw 18- 45 jaar vergoeding Vergoeding € 2.341,- niet roken   Niet roken 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 45 jaar
 • Een licht huidtype (type I, II of III)
 • Niet roken
 • Geen medicatie gebruiken.

Het onderzoek:

Tijdens dit onderzoek wordt de reactie van de huid op een nieuw middel onderzocht. Het nieuwe middel kan mogelijk gebruikt worden bij de handeling van Epidermolysis Bullosa. Epidermolysis Bullosa is een genetische ziekte waarbij de huid loslaat en er blaren worden gevormd, wat erg pijnlijk is. Deze ziekte is zeldzaam en ontstaat op een vroege leeftijd. Een afwijking in de genen bepaalt in welk gebied van de huid de blaren ontstaan. Momenteel is er geen behandeling voor deze ziekte die gericht is op genezing. Het onderzoeksmiddel is een crème dat de ontstekingsreactie, de pijn en de jeuk van Epidermolysis Bullosa zou kunnen verminderen. Daarnaast zou het de huid van de patiënten kunnen verstevigen.

Het nieuw middel is in een eerder onderzoek aan mensen toegediend. Hierbij is het op gezonde, intacte huid gesmeerd om te kijken naar de veiligheid van het middel en hoe het lichaam het middel opneemt. De werking van het nieuwe middel wordt vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het nieuwe middel. Met dit onderzoek willen we de veiligheid en effectiviteit van het middel onderzoeken als het op wonden wordt gesmeerd. Om dit te onderzoeken, zal er tijdens het onderzoek 4x een blaar (max. 1 cm) op de (onder) rug gemaakt worden als model van de ziekte. De blaren worden gemaakt door een vacuümpomp op de huid te zetten.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • 1 onderzoeksdag (7 uur)
 • 20 aaneengesloten korte bezoeken in de namiddag (1,5 uur)
 • Nakeuring (duur: 1,5 uur).

Bekijk hier de planning voor groep 4

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en gedurende de gehele onderzoeksperiode.
 • Niet roken: roken heeft een bekende invloed op de metingen. Daarom kunnen rokers niet meedoen aan het onderzoek. Daarnaast is het gebruik van elektronische sigaretten of nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 12 weken voor de medische keuring tot en met het einde van het onderzoek.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de start van de onderzoeksperiode tot en met het einde van het onderzoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 voor de medische keuring en gedurende het onderzoek.
 • Gedurende het onderzoek en 72 uur voor de eerste onderzoeksdag mag je de rug niet scheren en mag je geen behandeling met lasertherapie ondergaan.
 • UV-Straling: vanaf 4 weken voor de start van het onderzoek en gedurende het onderzoek dient langdurige blootstelling van de huid aan de zon vermeden te worden. Het is om deze reden ook niet toegestaan gebruik te maken van de zonnebank.
 • Anticonceptie: gedurende het onderzoek dien je tot 90 dagen na het onderzoek een betrouwbare vorm van anticonceptie te gebruiken (zoals de pil, een spiraaltje, condoom of pessarium) om zwangerschap te voorkomen.
 • Zware lichamelijke activiteiten: zware lichamelijke activiteiten zoals zwaar tillen, gewichtheffen, of fitnesstraining zijn niet toegestaan 48 uur voor de keuring, iedere onderzoeksdag, en de nakeuring omdat dit effect kan hebben op het bloedonderzoek. Daarnaast mag je tijdens de behandelperiode niet zwemmen en dient de rug met douchen zo veel mogelijk droog te worden gehouden.
 • Coronavirus: om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (je ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 2.341,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). De reiskosten voor het informatiegesprek worden alleen vergoed wanneer je ook de medische keuring heeft bezocht.

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld jouw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.