proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar het meten van de kenmerken van FSHD met behulp van digitale meetinstrumenten bij FSHD patiënten.

man vrouw Vanaf 16 jaar vergoeding Vergoeding € 1.254,-


 

 

Deelnemerscategorie:

Voor dit onderzoek zoeken wij mannen en vrouwen vanaf 16 jaar, gediagnosticeerd met FSHD.
Deelnemers hebben een Android smartphone.

Het onderzoek:

Facioscapulohumerale spierdystrofie (FSHD), wat ook bekend staat als de ziekte van Landouzy-Dejerine, is een erfelijke aandoening die de spierfunctie beïnvloedt. Er is geen medicijn beschikbaar dat de oorzaak van de ziekte aan kan pakken. Om nieuwe medicijnen voor het behandelen van FSHD te ontwikkelen, zijn betrouwbare manieren nodig om de werking van medicijnen op FSHD te meten. Op dit moment wordt dit gedaan met scores die de ernst van de ziekte schatten, maar deze doen dat niet altijd even nauwkeurig. Daarom worden nieuwe instrumenten ontwikkeld om de kenmerken van de ziekte te meten en in de toekomst ook de werking van nieuwe medicijnen.

Het doel van dit onderzoek is om de kenmerken van FSHD met behulp van de volgende meetinstrumenten te meten:
- een applicatie (app) die uw telefoongebruik en uw activiteit meet in het dagelijks leven;
- draagbare apparaten, namelijk een smartwatch (horloge dat activiteit en hartslag meet), een weegschaal en een bloeddrukmeter.
Deze instrumenten testen verschillende onderdelen van sociaal gedrag en fysieke activiteit, zowel tijdens een bezoek aan het CHDR als bij u thuis.

Voor de mogelijkheden voor deelname en verdere informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met het CHDR op 071-5246464.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek is er een informatiegesprek (duur: 1 uur) en aansluitend een medische keuring (duur: 1 uur). De medische keuring vindt plaats op het keuringscentrum van het CHDR, Bargelaan 10 te Leiden, direct naast Centraal station Leiden. Het keuringscentrum is zowel met de auto (gratis parkeren) als met het openbaar vervoer goed bereikbaar (routebeschrijving).

Het onderzoek bestaat uit 2 losse bezoeken aan het CHDR (duur: 1 uur). De losse bezoeken vinden plaats op het onderzoekscentrum van het CHDR, Zernikedreef 8 te Leiden. Bij het onderzoekscentrum kunt u gratis parkeren. Komt u met het openbaar vervoer? Het CHDR ligt dichtbij het Centraal station Leiden (ongeveer 15 minuten loopafstand). Vanaf het station gaan er diverse buslijnen die direct voor het onderzoekscentrum stoppen (Halte Zernikedreef) (routebeschrijving).

Bekijk hier de planning.

Bij bezoek 1 worden alle meetinstrumenten voor u beschikbaar gemaakt, krijgt u instructies voor het gebruik hiervan en neemt u deze mee naar huis. Wij vragen u om daarna voor een periode van 6 weken thuis de applicatie op uw mobiele telefoon geactiveerd te laten, de verstrekte smartwatch te dragen en één keer per week thuis de weegschaal en bloeddrukmeter te gebruiken. Na 6 weken komt u terug op het CHDR voor bezoek 2 waarbij u alle meetinstrumenten weer inlevert. Bij zowel bezoek 1 als bezoek 2 zullen ook enkele testen naar FSHD kenmerken bij u worden afgenomen.

Bijzondere omstandigheden:

Wij vragen de vrijwilligers om gedurende hun verblijf op het CHDR geen alcohol te nuttigen. U mag vanaf 3 dagen voor de start van het onderzoek en gedurende de looptijd van het onderzoek geen drugs, waaronder cannabis, gebruiken. Het gebruik van geneesmiddelen gaat in overleg met de studiearts. Vrouwen die zwanger zijn kunnen niet deelnemen aan het onderzoek.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een vergoeding van € 1.254,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis) voor elke reis.

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Hiervan maken wij een kopie en met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.