proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van depressie. Deel B.

Mannen 18 - 55 jaar    
onderzoeksdagen 4 onderzoeksdagen
terug komen 2 keer terugkomen
vergoeding Vergoeding € 1.452,-

Direct aanmelden

 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen tussen de 18 en 55 jaar 
 • Geen medicatie gebruiken

Het onderzoek:

Het onderzoeksmiddel is een nieuw middel dat ontwikkeld wordt als onderdeel van de behandeling van stemmingsstoornissen.

Cannabinoiden zijn stoffen die van nature voorkomen in het menselijk lichaam en een belangrijke rol spelen als boodschappers in de hersenen. Deze stofjes lijken op cannabis, maar hebben niet hetzelfde effect in de hersenen. Er zijn verschillende cannabinoiden aanwezig in het menselijk lichaam en zij vormen samen het endocannabinoid systeem. Dit systeem speelt een belangrijke rol bij de stressreactie, slaap, emoties, lichaamsgewicht en het immuunsysteem.

Het onderzoeksmiddel beïnvloedt een van deze cannabinoiden, namelijk de stof die ervoor zorgt dat de communicatie tussen de cellen van het systeem toeneemt. Uit onderzoek is gebleken dat de versterking van deze stof een rol kan spelen in de behandeling van stemmingsstoornissen.

In dit deel van de studie onderzoeken we de effecten van een enkele toediening van het nieuwe middel in tabletvorm. Het onderzoeksmiddel zal gegeven worden na 10 uur vasten of op een nuchtere maag of na inname van een vetrijk ontbijt.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)
 • Hartritmemeting: Door middel van een draagbaar apparaat meten we voor 24 uur lang je hartritme. Dit apparaat wordt tijdens de keuring met elektroden op je borst bevestigd. Je neemt het apparaat mee naar huis en na 24 uur kom je terug naar het keuringscentrum zodat het apparaat kan worden verwijderd.

Het onderzoek: 

 • 1 studieperiode van 5 nachten en 4 dagen
 • 1 kort bezoek
 • Nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Depressie Onderzoek. Deel B.

  Groep 1a

  Studieperiode
  wo 25 mei 20.00 uur t/m
  ma 30 mei 11.00 uur
  Kort bezoek
  do 2 jun
  Nakeuring
  tussen vr 3 jun en do 9 jun

  Groep 1b

  Studieperiode
  za 28 mei 20.00 uur t/m
  do 2 jun 11.00 uur
  Kort bezoek
  zo 5 jun
  Nakeuring
  tussen ma 6 jun en vr 10 jun

  Groep 2a

  Studieperiode
  ma 30 mei 20.00 uur t/m
  za 4 jun 11.00 uur
  Kort bezoek
  di 7 jun
  Nakeuring
  tussen wo 8 jun en di 14 jun

  Groep 2b

  Studieperiode
  wo 1 jun 20.00 uur t/m
  ma 6 jun 11.00 uur
  Kort bezoek
  do 9 jun
  Nakeuring
  tussen vr 10 jun en do 16 jun

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring en vanaf 48 uur voor ieder bezoek aan het CHDR.
 • Roken: je kan niet aan het onderzoek meedoen wanneer je dagelijks rookt en/of nicotineproducten gebruikt en tijdens de drie maanden voor de start van het onderzoek hebt gerookt of deze producten hebt gebruikt. Indien je soms rookt en/of nicotineproducten gebruikt maar deze tijdens de twee weken voor de start van het onderzoek niet hebt gerookt of deze producten hebt gebruikt kun je wel deelnemen.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring en vanaf 48 uur voor ieder bezoek aan het CHDR.
 • Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic: je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek.
 • Drugs: drugs, waaronder cannabis, hebben invloed op de metingen. Je mag daarom geen drugs gebruiken vanaf 6 maanden voor de eerste onderzoeksdag. Cannabis en CBD-olie zijn niet toegestaan vanaf 6 maanden voor de start van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag, dit geldt ook voor ‘passief meeroken van cannabis’. Bij een positieve uitslag kun je niet meedoen aan het onderzoek.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de start van het onderzoek tot en met einde van het onderzoek.
 • Voedingssupplementen/mineralen/kruiden: niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en vanaf 24 uur voor ieder bezoek aan het CHDR.
 • Anticonceptie: vrijwilligers gebruiken een dubbele barrière als anticonceptie (pil of spiraal en een condoom met zaaddodende pasta, geheelonthouding, gesteriliseerd) tot en met 90 dagen na het einde van de studieperiode. Spermadonatie is niet toegestaan vanaf de start van het onderzoek tot net met het einde van het onderzoek.
 • Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling word je getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Bij een verblijf met overnachting wordt deze test een en twee dagen later herhaald. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (je ontvangt uitgebreide informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.452,00.
Dit zijn exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis).

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor deelname aan het onderzoek, vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelen bij het CHDR is altijd vrijblijvend.