proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van depressie. Deel 1.

man 18 - 55 jaar vergoeding Vergoeding € 1.321,-

 
 

onderzoeksdagen
 
4 onderzoeksdagen

terug komen
 
 2 keer terugkomen

Direct aanmelden

 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen tussen de 18 en 55 jaar
 • Geen medicatie gebruiken

Het onderzoek:

 Het onderzoeksmiddel is een nieuw middel dat ontwikkeld wordt als onderdeel van de behandeling van stemmingsstoornissen. Cannabinoiden zijn stoffen die van nature voorkomen in het menselijk lichaam en een belangrijke rol spelen als boodschappers in de hersenen. Deze stofjes lijken op cannabis, maar hebben niet hetzelfde effect in de hersenen. Er zijn verschillende cannabinoiden aanwezig in het menselijk lichaam en zij vormen samen het endocannabinoid systeem. Dit systeem speelt een belangrijke rol bij de stressreactie, slaap, emoties, lichaamsgewicht en het immuunsysteem.

Het onderzoeksmiddel beïnvloedt een van deze cannabinoiden, namelijk de stof die ervoor zorgt dat de communicatie tussen de cellen van het systeem toeneemt. Uit onderzoek is gebleken dat de versterking van deze stof een rol kan spelen in de behandeling van stemmingsstoornissen.

In dit deel van het onderzoek vergelijken we de werking van het onderzoeksmiddel met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)
 • Training (duur: 1 uur) 

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 5 nachten en 4 dagen.
 • 1 kort bezoek
 • Nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Depressie Onderzoek groep 4

  Groep 4a

  Studieperiode 
  wo 1 dec 20:00 uur t/m
  ma 6 dec 11:00 uur
  Kort bezoek
  do 9 dec

  Nakeuring (1 uur)
  tussen vr 10 dec t/m do 16 dec

  Groep 4b

  Studieperiode 
  zo 5 dec 20:00 uur t/m
  vr 10 dec 11:00 uur
  Kort bezoek
  ma 13 dec

  Nakeuring (1 uur)
  tussen di 14 dec t/m ma 20 dec

  Groep 4c

  Studieperiode  
  ma 6 dec 20:00 uur t/m
  za 11 dec 11:00 uur
  Kort bezoek
  di 14 dec 

  Nakeuring (1 uur)
  tussen wo 15 dec t/m di 21 dec

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring en vanaf 48 uur voor ieder bezoek aan het CHDR.
 • Niet roken: je kunt niet aan het onderzoek meedoen wanneer je dagelijks rookt en/of nicotine producten gebruikt en tijdens de drie maanden voor de start van het onderzoek heeft gerookt of deze producten heeft gebruikt.
 • Roken: je kunt wel aan het onderzoek deelnemen wanneer je soms rookt en/of nicotine producten gebruikt maar deze tijdens de twee weken voor de start van het onderzoek niet heeft gerookt of deze producten heeft gebruikt.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 48 uur voor ieder bezoek aan het CHDR.
 • Drugs: drugs, waaronder cannabis, hebben invloed op de metingen. Je mag daarom geen drugs gebruiken vanaf 6 maanden voor de eerste onderzoeksdag. Cannabis en CBD-olie zijn niet toegestaan vanaf 6 maanden voor de start van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag, dit geldt ook voor ‘passief meeroken van cannabis’. Bij een positieve uitslag kun je niet meedoen aan het onderzoek.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de start van het onderzoek tot en met einde van het onderzoek.
 • Voedingssupplementen/mineralen/kruiden: niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en vanaf 24 uur voor ieder bezoek aan het CHDR.
 • Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic: je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek.
 • Anticonceptie: vrijwilligers gebruiken een dubbele barrière als anticonceptie (pil of spiraal en een condoom met zaaddodende pasta, geheelonthouding, gesteriliseerd) tot en met 90 dagen na het einde van de studieperiode. Spermadonatie is niet toegestaan vanaf de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
 • Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling word je getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Bij een verblijf met overnachting wordt deze test een en twee dagen later herhaald. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (je ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.321,00 .
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). 

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld jouw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.