proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten en de veiligheid van een nieuw middel voor de behandeling van een depressie. Deel A.

man_vrouw 18 - 55 jaar    
onderzoeksdagen 3 onderzoeksdagen
terug komen 1 keer terugkomen
vergoeding Vergoeding € 1.389,-

Direct aanmelden

 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 55 jaar 
 • Geen medicatie gebruiken

Het onderzoek:

Het doel van het onderzoek is om de effecten en de veiligheid te onderzoeken van een nieuw middel voor de behandeling van depressie. Huidige geneesmiddelen zijn niet altijd effectief voor alle patiënten en kunnen verschillende bijwerkingen hebben.

Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar het gebruik van ketamine voor de behandeling van depressie. Ketamine wordt momenteel gebruikt voor mensen met depressie waarbij eerdere behandelingen niet aanslaan. Het onderzoeksmiddel werkt op een vergelijkbare manier als ketamine en zorgt voor een regelmatige afgifte van glutamaat in de hersenen. Glutamaat is een stof in de hersenen die onmisbaar is bij informatieverwerking en deze stof speelt een rol bij depressie.

We vergelijken de werking van het onderzoeksmiddel met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’. 

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)
 • Training (duur: 1 uur)

Het onderzoek: 

 • 1 studieperiode van 3 dagen en 2 nachten
 • Nakeuring
 • Telefonische afspraak

 • Bekijk de volledige planning voor het Depressie Onderzoek. Deel A.

  Groep 4a

  Studieperiode
  do 23 feb 11.00 uur t/m
  za 25 feb 17.00 uur
  Nakeuring
  tussen wo 8 mrt en vr 10 mrt
  Korte belafspraak
  tussen wo 22 mrt en vr 24 mrt

  Groep 4b

  Studieperiode
  zo 26 feb 11.00 uur t/m
  di 28 feb 17.00 uur
  Nakeuring
  ma 13 mrt of di 14 mrt
  Korte belafspraak
  tussen ma 27 mrt en wo 29 mrt

  Groep 4c

  Studieperiode
  do 2 mrt 11.00 uur t/m
  za 4 mrt 17.00 uur
  Nakeuring
  tussen wo 15 mrt en vr 17 mrt
  Korte belafspraak
  tussen wo 29 mrt en vr 31 mrt

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring, vanaf 48 uur voor de eerste onderzoeksdag, gedurende het verblijf op het CHDR en vanaf 24 uur voor de nakeuring. Op andere momenten in het onderzoek mag je niet meer dan 2 alcohol eenheden per dag nuttigen.
 • Roken: roken heeft een bekende invloed op de metingen. Daarom is het niet toegestaan vanaf 24 uur voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van de studieperiode. Daarnaast is het gebruik van elektronische sigaretten of nicotinepleisters niet toegestaan. In de maand voor de start van het onderzoek mogen maximaal 5 sigaretten per dag worden gerookt.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring. In de week voor de start van de studie is het niet toegestaan meer dan 8 eenheden cafeïne per dag te nuttigen.
 • Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic: je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het verblijf.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 30 dagen voor de keuring tot en met de nakeuring. Cannabis is niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de keuring tot en met de nakeuring. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient ook vermeden te worden vanaf 3 dagen voor de keuring en vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot het einde van het onderzoek.
 • Geneesmiddelen: het gebruik van voorgeschreven medicatie is niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring. Het gebruik van vrij verkrijgbare medicatie en vitaminen zijn niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met de nakeuring.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de eerste onderzoeksdag, gedurende het verblijf op het CHDR en vanaf 48 uur voor de nakeuring.
 • Anticonceptie: betrouwbare vorm vereist tot 30 dagen na de laatste dosering (vrouwen) / tot 90 dagen na de laatste dosering (mannen).

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.389,00.
Dit zijn exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km).

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor deelname aan het onderzoek, vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelen bij het CHDR is altijd vrijblijvend.