proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel op het denkvermogen.

man vrouw Vanaf 65 jaar vergoeding Vergoeding € 3.207,-
niet roken
 
Niet roken

Deelnemerscategorie:

Voor dit onderzoek zoeken wij gezonde mannen en vrouwen van 65 jaar of ouder die niet roken en geen medicatie gebruiken.

Het onderzoek:

Dementie en denkstoornissen zijn grote en groeiende gezondheidsproblemen. Een behandeling die het denkvermogen kan verbeteren zou van grote waarde zijn voor patiënten en hun families en zorgverleners. Het onderzoeksmiddel is een nieuw middel dat wordt ontwikkeld voor de behandeling van aandoeningen van het denkvermogen zoals dementie en werkt door het verbeteren van de bloedtoevoer in de hersenen. Het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. U heeft zelf geen voordeel van meedoen aan dit onderzoek. Uw deelname kan wel bijdragen aan meer kennis over de behandeling van dementie of denkstoornissen. Bij dit onderzoek wordt er ook een lumbaalpunctie uitgevoerd om hersenvocht af te nemen, ook wel ruggenprik genoemd. Hiermee wordt de concentratie van het onderzoeksmiddel in het hersenvocht gemeten.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek is er een informatiegesprek (duur: 1 uur), een medische keuring (duur: 1 uur) en een training + MRI onderzoek + echo van de lies (3 uur).

Het onderzoek bestaat uit 4 losse studiedagen, 6 korte bezoeken en een nakeuring.

Bekijk hier de planning.

Bijzondere omstandigheden:

Wij vragen de vrijwilligers om vanaf 24 uur voor de medische keuring en voor iedere onderzoeksdag geen alcohol te nuttigen en tijdens de onderzoeksperiode niet meer dan 2 glazen alcohol per dag te nuttiggen. Roken of het gebruik van producten die nicotine bevatten is helemaal niet toegestaan vanaf 3 maanden voor de keuring tot na de nakeuring. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten en nicotinepleisters niet toegestaan. Drugs waaronder cannabis hebben invloed op de metingen. U mag daarom geen drugs gebruiken van 1 maand voor de keuring tot na de nakeuring. Het gebruik van geneesmiddelen is niet toegestaan tijdens de gehele onderzoeksperiode. Intensieve fysieke inspanningen dienen te worden vermeden vanaf 48 uur voor de keuring, de onderzoeksdagen en de nakeuring. Chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee (cafeïne-houdende producten) hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor iedere onderzoeksdag waarop u naar het CHDR komt. Vrouwelijke vrijwilligers zijn postmenopauzaal. Mannelijke vrijwilligers gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 3.207,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). De reiskosten voor het informatiegesprek worden alleen vergoed wanneer u ook de medische keuring hebt bezocht.

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld uw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.