proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de werking van een nieuw middel op het denkvermogen.

man 18 - 65 jaar vergoeding Vergoeding € 1.319,-

onderzoeksdagen
 
4 onderzoeksdagen

terug komen
 
 2 keer terugkomen

Direct aanmelden

 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen tussen de 18 en 65 jaar
 • Geen medicatie gebruiken

Het onderzoek:

Dementie en denkstoornissen zijn grote en groeiende gezondheidsproblemen. Een behandeling die het denkvermogen kan verbeteren zou van grote waarde kunnen zijn voor patiënten, hun families en zorgverleners. Het onderzoeksmiddel is een nieuw middel dat mogelijk gebruikt kan worden voor de behandeling van aandoeningen van het denkvermogen, zoals de ziekte van Alzheimer en schizofrenie. Het onderzoeksmiddel blokkeert de afbraak van een bepaalde signaalstof in de hersenen. De afbraak van deze stof speelt een belangrijke rol in de verbetering van het denkvermogen. Het onderzoeksmiddel wordt toegediend in de vorm van tabletten.

Het doel van dit onderzoek is uitzoeken wat het effect is van het nieuwe onderzoeksmiddel op de signaalstof in het hersenvocht. Om dit effect te kunnen onderzoeken meten we de hoeveelheid van het onderzoeksmiddel gedurende de dag. Hiervoor wordt tijdens het onderzoek een zogeheten ‘lumbale drain’ ingebracht. Een lumbale drain is een flexibel slangetje dat we in de onderrug plaatsen, op een plek waar vocht zit dat het ruggenmerg omgeeft (hersenvocht). Dit type katheter wordt veelvuldig gebruikt voor bijvoorbeeld het toedienen van pijnbestrijding. Een anesthesist of neuroloog van het LUMC zal de drain plaatsen.

Het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 4 dagen en 3 nachten
 • 1 kort bezoek (duur: 1 uur)
 • Nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Denkvermogen Onderzoek

  Groep 3a

  Studieperiode
  wo 5 mei 09:00 uur t/m
  za 8 mei 10:00 uur
  Kort bezoek
  zo 9 mei
  Nakeuring
  tussen ma 17 mei en wo 19 mei

  Groep 3b

  Studieperiode
  do 13 mei 09:00 uur t/m
  zo 16 mei 10:00 uur
  Kort bezoek
  ma 17 mei
  Nakeuring
  tussen ma 24 mei en do 27 mei

  Groep 3c

  Studieperiode
  zo 16 mei 09:00 uur t/m
  wo 19 mei 10:00 uur
  Kort bezoek
  do 20 mei
  Nakeuring
  tussen ma 24 mei en vr 28 mei

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot 72 uur na inname van het onderzoeksmiddel.
 • Roken: het is niet toegestaan om meer dan 10 sigaretten per dag te roken.Tijdens je verblijf op het CHDR tot 48 uur na inname van het onderzoeksmiddel is roken helemaal niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en daarom is het gebruik van deze producten niet toegestaan vanaf 24 uur voor de eerste onderzoeksdag tot 24 uur na inname van het onderzoeksmiddel.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 30 dagen voor de start van het onderzoek en tijdens het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom ook vermeden te worden.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan binnen 30 dagen voor de eerste studiedag.
 • UV-straling: blootstelling aan hoge doses UV-straling (zonnebaden, zonnebank) is tijdens het onderzoek niet toegestaan.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het laatste bezoek.
 • Anticonceptie:een betrouwbare vorm van anticonceptie is vereist tot 30 dagen na het onderzoek.
 • Dieetvoorschriften: grapefruit, Sevilla sinaasappelen, sap van deze vruchten en voedingssupplementen met Sint-Janskruid hebben invloed op de metingen en zijn daarom niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot 72 uur na inname van het onderzoeksmiddel.
 • Coronavirus: bij binnenkomst van je verblijf in de onderzoeksinstelling word je getest op het coronavirus. Een uur voor deze test mag je niet eten of drinken. We raden je daarom aan alvast thuis te ontbijten. Twee dagen later wordt deze test herhaald. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (je ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.319,00 .
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). 

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld jouw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.