proefpersoon nl logo

Oproepbaar staan voor een toekomstig COVID-19 vaccinonderzoek.

man_vrouw Vanaf 18 jaar vergoeding Vergoeding max. € 100,- per jaar
 
 

Deelnemerscategorie:

  • Gezonde mannen en vrouwen vanaf 18 jaar en ouder.

Het onderzoek:

Voor dit onderzoek zoeken wij gezonde mannelijke en vrouwelijke vrijwilligers, die bereid zijn oproepbaar te staan voor deelname aan een vaccinonderzoek voor COVID-19. COVID-19 is de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2, dat in december 2019 voor het eerst werd ontdekt in Wuhan, China. Inmiddels is het virus uitgegroeid tot een wereldwijde epidemie met vergaande gevolgen voor de maatschappij en volksgezondheid. De klachten van COVID-19 lijken in het begin vaak op een verkoudheid, maar de ziekte kan in sommige gevallen ernstige longontsteking veroorzaken, waar mensen soms aan overlijden. Voor de nieuwe ziekte COVID-19 is nog geen vaccin beschikbaar.

Het oproepbaar staan houdt in dat je jezelf beschikbaar stelt om deel te nemen in het uiteindelijke onderzoek naar het COVID-19 vaccin. Tijdens het oproepbaar staan heb je elke 6 maanden contact met de onderzoeker om vragen over je gezondheid te beantwoorden (telefonische keuring). Op die manier wordt bepaald of je mogelijk geschikt bent voor deelname aan het uiteindelijke vaccinonderzoek. Daarnaast vragen we je om de dagen waarop je niet beschikbaar bent (bijvoorbeeld vakantiedagen) door te geven aan de onderzoekers. Ook vragen we je om niet deel te nemen aan ander medisch-wetenschappelijk onderzoek. Het oproepbaar staan duurt totdat het uiteindelijke vaccinonderzoek naar het COVID-19 vaccin start, dat is op dit moment nog niet bekend.

Het soort vaccin dat wordt onderzocht is op dit moment nog niet bekend. De ontwikkeling van een nieuw vaccin duurt vaak erg lang. Een van de redenen is dat het opzetten en uitvoeren van onderzoeken in mensen veel tijd kost. Vanwege de ernst van de huidige corona-uitbraak is er geen tijd te verliezen. Om die reden wil het CHDR alvast geschikte deelnemers in kaart brengen en vragen om klaar te staan om deel te nemen aan een toekomstig vaccinonderzoek voor COVID-19.

Zodra bekend is welk corona-vaccin onderzocht gaat worden en wanneer dit gaat gebeuren, wordt dat met jou besproken. Er wordt dan opnieuw toestemming aan jou gevraagd voor deelname aan het uiteindelijke corona-vaccinonderzoek.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

  • Telefonisch informatiegesprek en keuring (0,5 uur)

Het onderzoek:

  • Elke 6 maanden een telefonische keuring totdat het uiteindelijke onderzoek start.
  • Daarnaast vragen wij je jouw beschikbaarheid en vakantiedagen met ons te delen gedurende het oproepbaar staan. Tevens vragen wij je niet deel te nemen aan andere medisch-wetenschappelijke onderzoeken gedurende het oproepbaar staan en tijdens deelname aan het uiteindelijke onderzoek.

Bijzondere omstandigheden:

  • Roken maximaal 5 sigaretten per dag gedurende het oproepbaar staan en tijdens het uiteindelijke onderzoek.
  • Drugs: niet toegestaan tijdens het oproepbaar staan en tijdens het uiteindelijke onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom ook vermeden te worden.
  • Geneesmiddelen: gebruik gaat in overleg met de keuringsarts en onderzoeker. Het gebruik van medicatie is vanaf 2 weken voor en tijdens het uiteindelijke onderzoek niet toegestaan.
  • Anticonceptie is niet verplicht. Voor vrouwen wordt wel een betrouwbare vorm van anticonceptie aangeraden aangezien zij niet aan het uiteindelijke corona-vaccinonderzoek deel kunnen nemen wanneer zijn zwanger zijn of willen worden.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van max. € 100,- per jaar.
Je krijgt dit uitbetaald per telefonische keuring (€ 50,- per keuring). Voor het uiteindelijke onderzoek zal een andere vergoeding gelden.

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld jouw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.