proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een mogelijke COVID-19 behandeling op het afweersysteem. Deel B.

man 65 - 70 jaar vergoeding Vergoeding € 706,-

 
 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen tussen de 65-70 jaar
 • Geen medicatie gebruiken

Informatie coronamaatregelen bij het CHDR

Het onderzoek:

Het onderzoeksmiddel is een bestaand geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van malaria. Daarnaast wordt het middel sinds kort ook gebruikt voor de behandeling van patiënten met een ernstige vorm van COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Het doel van dit onderzoek is om meer  kennis te krijgen over de effecten van het onderzoeksmiddel op het afweersysteem. Omdat er grote verschillen zijn tussen het afweersysteem van jonge en oudere mensen wordt het onderzoeksmiddel in twee leeftijdsgroepen onderzocht. De eerste dosering van het onderzoeksmiddel vindt plaatst op het CHDR, daarna neemt u thuis nog 5x het onderzoeksmiddel in. De werking van het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • Een studieperiode van 2 dagen en 1 nacht
 • 3 korte bezoeken (duur: 1x 4 uur en 2x 1 uur)
 • Nakeuring

Bekijk hier de planning.

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor medische keuring en elke onderzoeksdag. Daarnaast mag op andere dagen tijdens het onderzoek niet meer dan 2 standaardglazen alcohol gedronken worden.
 • Roken: in het CHDR gebouw is roken niet toegestaan. Roken heeft een bekende invloed op de metingen. Daarom kunt u niet meedoen aan het onderzoek als u meer dan 10 sigaretten per week rookt. Roken is helemaal niet toegestaan vanaf 1 week voor de eerste onderzoeksdag tot en met 10 dagen na de eerste inname van het onderzoeksmiddel. Daarnaast is het gebruik van elektronische sigaretten of nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen. Deze producten mogen niet vaker dan 8 keer per dag worden gegeten/gedronken.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 3 dagen voor de medische keuring en 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom vermeden te worden.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek.
 • Zware lichamelijke activiteiten: niet toegestaan vanaf 2 dagen voor elke onderzoeksdag.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 706,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed voor alle bezoeken (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis). De reiskosten voor het informatiegesprek worden alleen vergoed wanneer u ook de medische keuring heeft bezocht.

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld uw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden heeft meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.