proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de veiligheid en werkzaamheid van een nieuw middel bij patienten met atopisch eczeem. Deel B. 

Mannen 18 - 65 jaar    
onderzoeksdagen 1 onderzoeksdag
terug komen 5 keer terugkomen
vergoeding Vergoeding € 1.949,-

 

 

Direct aanmelden

 

Deelnemerscategorie:

 • Mannen en vrouwen tussen de 18 en 65 jaar 
 • Met de diagnose atopisch (constitioneel) eczeem

Het onderzoek:

Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe onderzoeksmiddel is, als het aan patienten met atopisch eczeem wordt gegeven. Het nieuwe onderzoeksmiddel (creme) wordt ontwikkeld als onderdeel van de behandeling van mild tot matig atopisch eczeem. De oorzaak van atopisch eczeem is niet precies bekend. Het is een aandoening waarbij meerdere factoren een rol kunnen spelen. Atopisch eczeem kan verergeren door een bepaalde bacterie. Het onderzoeksmiddel doodt deze bacterie wat mogelijk kan zorgen voor verbetering van het eczeem. Daarnaast bevat het onderzoeksmiddel ingredienten die zorgen voor verbetering van de huidbarriere. 

Het onderzoeksmiddel wordt in dit onderzoek voor het eerst op de huid van de mens toegediend. Het effect van het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met het effect van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een 'nepmiddel' dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. 

Het onderzoek bestaat uit 2 delen: deel A en deel B. In deel A wordt het onderzoeksmiddel 2 keer per dag op zowel gezonde huid als op eczeemplekken gesmeerd. In deel B wordt het onderzoeksmiddel 2 keer per dag enkel op eczeemplekken gesmeerd. 

Tijdens het onderzoek zal er 3x een huidbiopt worden afgenomen. Een biopt is het afnemen van een stukje weefsel. In dit geval een stukje huid van ongeveer 4 mm. 

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek: 

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring met dermatologisch onderzoek (duur: 1 uur)
 • Kort terugkombezoek (duur: 30 min)

Het onderzoek:

 • 1 onderzoeksdag (duur: 8 uur)
 • 4 korte bezoeken (duur: 1 uur)
 • 2 weken thuismedicatie gebruiken en een dagboek bijhouden
 • Nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Eczeem Onderzoek

  Groep 1

  Onderzoeksdag
  ma 25 okt 08:00 - 16:00 uur
  Korte bezoeken 
  do 28 okt
  ma 1 nov
  do 4 nov
  ma 8 nov
  Nakeuring
  ma 15 nov

  Groep 2

  Onderzoeksdag
  ma 1 nov 08:00 - 16:00 uur
  Korte bezoeken
  do 4 nov
  ma 8 nov
  do 11 nov
  ma 15 nov
  Nakeuring
  ma 22 nov

  Groep 3

  Onderzoeksdag
  ma 22 nov 08:00 - 16:00 uur
  Korte bezoeken 
  do 25 nov
  ma 29 nov
  do 2 dec
  ma 6 dec
  Nakeuring
  ma 13 dec

  Groep 4

  Studiedag
  ma 29 nov 08:00 - 16:00 uur
  Korte bezoeken
  do 2 dec
  ma 6 dec
  do 9 dec
  ma 13 dec
  Nakeuring
  ma 20 dec

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan ​​vanaf 24 uur voor de medische keuring en elke onderzoeksdag.
 • Roken: roken (met of zonder nicotine) is in het CHDR gebouw niet toegestaan. 
 • Drugs: niet toegestaan ​​​​vanaf 3 weken voor de keuring tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve 'drugs' uitslag en dient dus ook vermeden te worden.  
 • Geneesmiddelen: het gebruik van eigen eczeem medicatie is niet toegestaan gedurende de onderzoeksperiode. Het gebruik van andere geneesmiddelen gaat in overleg met de onderzoeker. 
 • UV-straling: blootstelling aan hoge dosis UVC-straling (zonnebaden, zonnebank) is niet toegestaan vanaf 3 weken voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek. 
 • Anticonceptie: betrouwbare vorm van anticonceptie (pil, spiraal, condoom met zaaddodende pasta, geheelonthouding, postmenopauzaal, gesterilliseerd) is vereist tot 90 dagen na het onderzoek. 
 • Doucheproducten: we geven een speciale douchegel mee om te gebruiken vanaf de medische keuring tot de nakeuring. Gedurende deze periode is het gebruik van eigen doucheproducten niet toegestaan. 
 • Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling wordt u getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Bij een verblijf met overnachting wordt deze test een en twee dagen later herhaald. Om verspreiding van het coronavirus te ontvangen de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (u ontvangt uitgebreide informatie ontvangen). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 1.949,00.
Dit zijn exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis).

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor deelname aan het onderzoek, vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld uw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij van u afgelopen 3 maanden meegedaan aan een medisch onderzoek (zie: is meedoen veilig? )

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelen bij het CHDR is altijd vrijblijvend.