proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar een nieuw middel voor de behandeling van Alzheimer.

man_vrouw vanaf 55 jaar    
onderzoeksdagen 2 onderzoeksdagen
terug komen 15 keer terugkomen
vergoeding Vergoeding € 4.113,-

Direct aanmelden

 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen en vrouwen vanaf 55 jaar
 • Vrouwen zijn postmenopauzaal of gesteriliseerd
 • Geen medicatie gebruiken

Het onderzoek:

In dit onderzoek wordt een nieuw middel onderzocht voor de behandeling van neurocognitieve stoornissen. We spreken van een neurocognitieve stoornis als er een verandering in de hersenen optreedt, waardoor het denkvermogen achteruitgaat. Dit omvat onder andere geheugenverlies, verwardheid en dementie.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende ziekte die dementie veroorzaakt. De bloed-hersenbarrière is een belangrijke structuur rondom de hersenen. Deze barrière beschermt de hersenen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Er wordt gedacht dat dit bescherming biedt tegen verschillende hersenziektes zoals de ziekte van Alzheimer. Bij patiënten met de ziekte van Alzheimer is de bloed-hersenbarrière vaak zwakker dan bij gezonde mensen.

Het onderzoeksmiddel is mogelijk in staat om de bloed-hersenbarrière te versterken en zo de cognitieve functies te verbeteren. In dit onderzoek wordt de veiligheid van het middel onderzocht. We onderzoeken dit door bijvoorbeeld verschillende hersenfunctietesten op de computer uit te voeren. Ook wordt er tijdens het onderzoek twee keer een ruggenprik (lumbaalpunctie) gedaan, om het hersenvocht af te nemen rond het ruggenmerg. Op die manier kunnen we de concentratie van het onderzoeksmiddel in dit vocht meten. De ruggenprik wordt gedaan door ervaren artsen. Daarnaast zal er twee keer een MRI-scan van uw hersenen gemaakt worden.

Het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)
 • Training (duur: 1 uur)
 • MRI-scan LUMC (duur: 1 uur)

Het onderzoek: 

 • 1 studieperiode van 2 dagen en 1 nacht
 • 13 terugkombezoeken (duur: 3-5 uur)
 • MRI-scan LUMC (duur: 1 uur)
 • Nakeuring (duur: 1 uur)

 • Bekijk de volledige planning voor het Alzheimer Onderzoek

  Groep 2a

  Studieperiode
  do 2 mrt 09.00 uur t/m
  vr 3 mrt 13.30 uur
  Terugkommomenten
  za 4 mrt
  zo 5 mrt
  di 7 mrt
  vr 10 mrt
  zo 12 mrt
  di 14 mrt
  vr 17 mrt
  Terugkommomenten
  zo 19 mrt
  di 21 mrt
  vr 24 mrt
  zo 26 mrt
  di 28 mrt
  do 30 mrt (MRI)

  Nakeuring
  tussen ma 10 apr en do 14 apr

  Groep 2b

  Studieperiode
  do 9 mrt 09.00 uur t/m
  vr 10 mrt 13.30 uur
  Terugkommomenten
  za 11 mrt
  zo 12 mrt
  di 14 mrt
  vr 17 mrt
  zo 19 mrt
  di 21 mrt
  vr 24 mrt
  Terugkommomenten
  zo 26 mrt
  di 28 mrt
  vr 31 mrt
  zo 2 apr
  di 4 apr
  do 6 apr (MRI)

  Nakeuring
  tussen ma 17 apr en do 20 apr

  Groep 2c

  Studieperiode
  wo 15 mrt 09.00 uur t/m
  do 16 mrt 13.30 uur
  Terugkommomenten
  vr 17 mrt
  za 18 mrt
  ma 20 mrt
  do 23 mrt
  za 25 mrt
  ma 27 mrt
  do 30 mrt
  Terugkommomenten
  za 1 apr
  ma 3 apr
  do 6 apr
  za 8 apr
  ma 10 apr
  wo 12 apr (MRI)

  Nakeuring
  tussen ma 24 apr en wo 26 apr

  Groep 2d

  Studieperiode
  ma 20 mrt 09.00 uur t/m
  di 21 mrt 13.30 uur
  Terugkommomenten
  wo 22 mrt
  do 23 mrt
  za 25 mrt
  di 28 mrt
  do 30 mrt
  za 1 apr
  di 4 apr
  Terugkommomenten
  zo 6 apr
  za 8 apr
  di 11 apr
  do 13 apr
  za 15 apr
  ma 17 apr (MRI)

  Nakeuring
  tussen do 27 apr en ma 1 mei

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring, vanaf 24 uur voor elk bezoek en tijdens het verblijf op het CHDR. Op andere momenten in het onderzoek is het niet toegestaan om meer dan gemiddeld 2 eenheden alcohol per dag te nuttigen.
 • Roken: als u meer dan 10 sigaretten per dag rookt in de 3 maanden voorafgaand aan de eerste onderzoeksdag, kunt u niet aan het onderzoek deelnemen. Roken is helemaal niet toegestaan vanaf 24 uur voor start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek. Ook is het gebruik van elektrische sigaretten en nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek. Vanaf 4 weken voor de medische keuring en vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek is het niet toegestaan meer dan 8 eenheden per dag te nuttigen.
 • Grapefruit(sap), Sevilla sinaasappel(sap) bitter lemon en tonic: u mag deze producten niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot het einde van het bezoek.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de medische keuring en vanaf 3 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom vanaf 3 dagen voor de medische keuring en 3 dagen voor de start van het onderzoek vermeden te worden. Dit geldt ook voor het ‘passief’ meeroken van cannabis.
 • Geneesmiddelen: geneesmiddelen zijn niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
 • Supplementen: het gebruik van supplementen (zoals vitaminen, mineralen, kruiden en voedingssupplementen) is niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de start van het onderzoek tot en met het einde van het onderzoek.
 • Lichamelijke activiteit/sporten: vanaf 48 uur voor elk bezoek lichamelijke activiteit zoveel mogelijk houden zoals normaal. Zware lichamelijke activiteiten zoals hardlopen, gewichtheffen, contactsport of fitness zijn niet toegestaan vanaf 48 uur voor elk bezoek.
 • Anticonceptie: mannen met vruchtbare vrouwelijke partners gebruiken condoom tot en met 90 dagen na de laatste toediening van het onderzoeksmiddel, tenzij gesteriliseerd. Ook is het niet toegestaan tot 90 dagen na toediening van het onderzoeksmiddel sperma te doneren. Vrouwen zijn postmenopauzaal of gesteriliseerd.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 4.113,00.
Dit zijn exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,21 per km).

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor deelname aan het onderzoek, vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelen bij het CHDR is altijd vrijblijvend.