proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar afweercellen bij hart- en vaatziekten. Deel A.

man Vanaf 18 jaar vergoeding Vergoeding € 195,-

 
 

Deelnemerscategorie:

Voor dit onderzoek zoeken wij gezonde mannen in diverse leeftijdsgroepen, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen rokers en niet-rokers:

1. Gezonde mannen die niet roken, leeftijd tussen de 18 en 25 jaar (deze groep is VOL).
2. Gezonde mannen die niet roken, leeftijd vanaf 60 jaar.
3. Gezonde mannen die roken, leeftijd tussen de 18 en 25 jaar.
4. Gezonde mannen die roken (minimaal 15 packyears*), leeftijd vanaf 45 jaar.

*Een packyear wordt als volgt berekend: het aantal pakjes per dag, vermenigvuldigd met het aantal jaar dat u rookt. Bijvoorbeeld: 1 pakje per dag, 20 jaar lang = 1 x 20 = 20 packyears.

Tevens zoeken wij patiënten (man) met hart- en vaatziekten. Is dit op u van toepassing?
Klik dan hier om dit onderzoek te bekijken.

Het onderzoek:

Hart- en vaatziekten zijn de meest voorkomende doodsoorzaak wereldwijd. De belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten is aderverkalking. Iedereen ontwikkelt aderverkalking gedurende zijn of haar leven, het leidt alleen niet bij iedereen tot de gevolgen van aderverkalking zoals een hartaanval. Vooral over de rol van afweercellen binnen aderverkalking is nog veel onbekend.

In het huidige onderzoek willen we het gedrag en de aanwezigheid van afweercellen in het bloed en vetweefsel vergelijken tussen 5 groepen: jonge gezonde vrijwilligers, oudere gezonde vrijwilligers, jonge rokers, oudere rokers en patiënten met stabiele hart- en vaatziekten. Het doel is om te kijken of er verschillen zijn in afweercellen tussen de verschillende leeftijdsgroepen en of er een verschil is tussen gezonde mensen en patiënten. Dit zal leiden tot meer kennis over de rol van deze afweercellen bij aderverkalking.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek is een medische keuring (1 uur).
Het onderzoek bestaat uit een bezoek van ongeveer 1 uur waarin onder andere een vetweefsel biopt wordt afgenomen.

Bekijk hier de planning.    

Bijzondere omstandigheden:

Wij vragen de vrijwilligers om gedurende hun verblijf op het CHDR geen alcohol te nuttigen, en vanaf 24 uur voor de onderzoeksdag. Er mag gedurende de looptijd van het onderzoek geen drugs, waaronder cannabis, gebruikt worden. Het gebruik van medicatie is niet toegestaan vanaf 2 weken voor de onderzoeksdag. Roken is voor bepaalde groepen niet toegestaan. In het CHDR gebouw is roken geheel niet toegestaan.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een vergoeding van € 195,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis) voor elke reis.

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Hiervan maken wij een kopie en met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.